Днес Крим празнува 2 години от историческия момент на възсъединението на красивия полуостров с Русия.

Особено празнична атмосфера цари в Крим- днес се отбелзва втората годишнина от референдума, в който жителите на Крим пожелаха да се върнат «вкъщи» — в Русия.

1

 

Въпреки опита да бъде излъган света и да се изкриви значението на това голямо историческо събитие, което прозападните медии предъвкваха като «анексия», искрената радост на кримчани, е повече от всякакви доказателства.

Митинги, шествия, концерти- днес кримчани имат много мероприятия, а в центъра на Симферопол от ранното утро се изпълва с хора, които с нетърпения са чакали днешния ден и излизат на тържествено шествие.

В петък 18 март предстои празнично отбелязване на присъединяването в Москва.

Преди две години в Крим и Севастопол се състоя историческия референдум, който определи съдбата на полуострова. На 16 март 2014 година хората започнаха да се събирт пред избирателните участъци още преди отварянето им, и тогава журналистите можеха да видят огромните опашки пред избирателните секции.  Бюлетините за гласуване бяха отпечатани на три езика: руски, украински, кримско-татарски. На референдума бяха регистрирани 135 наблюдатели от 23 държави. В бюлетината бяха зададени два въпроса:

 

« 1) Искате ли възсъединяването на Крим с Русия като правов субект на Руската Федерация?

   2) Искате ли възстановяване действието на Конституцията на Република Крим от 1992 година и статус на Крим като част от Украйна?»

 

Тогава 96,77% от кримчаните и 95,6% от жителите на Севастопол, взели участие в референдума, гласуваха за възсъединяването с Русия. 

 

Тук можете да гледате документалния филм на информационна агенция News Front » Освобождението на Крим»

 


Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;