Асоциацията на жените от Кюрдистан е получила няколко стотин молби от жители на турски Кюрдистан за това, че по време на безредиците те са изгубили децата си. Организацията твърди, че децата може би са в приюти в други градове, заяви представителката на Асоциацията на жените в Кюрдистан (KJK) в Москва Ширин Хусейн Юсиф.

 

«Стават страшни неща в Турция. Около 300-400  деца просто безследно изчезнаха, по време на боевете те останали някъде по улиците, властите ги взели и ги отвели незнайно къде. Разселват децата по приюти, родителите им не могат да ги намерят», — твърди Ширин Хусейн Юсиф.

 

Според нея, «никъде не се води отчет за намерените от полицията или военните деца, няма към кого да се обърнем, за да разберем къде се намират децата ни».

 

Точи данни за броя на безследно изчезналите деца няма, «защото боевете все още продължават, а властта в Турция не помага за събирането на такава информация. Но децата ги няма».

 

Според данни от Юсиф, понастоящем има боеве в турски Кюрдистан в градовете Юксеков, Ширнак и Нусайбин.

 

«Властите обявиха за края на спецоперацията в Джизре и Сура, но полицията и военните не си тръгват оттам, мирните жители не могат да се върнат по домовете си», — отбеляза тя.

 

Турската власт обяви през декември комендантски час в населените с кюрди региони в юго-източната част на страната, където продължават уличите боеве между силоваците и членовете на Работническата партия на Кюрдистан. Според данни от Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция, от средата на декември в района на Сур и Диарбекир продължителните боеве са били постоянни. Унищожени са над 1000 кюрдски бойци. Представителите на прокюрдската Партия за демокрация на народите твърди, че по време на операцията са загинали десетки мирни жители.

 

Асоциацията на жените от Кюрдистан обединява жените с кюрдски произход от всички основни региони, населени от този  народ. Асоциацията е близка до Работническата партия на Кюрдистан и нейния лидер Абдулла Юджалан.

 

От асоциацията твърдят още, че терористи от Ислямска държава и други ислямистки групировки, които са изтласкани от Сирия, участват в спецоперациите на турските силоваци срещу кюрдските активисти.

 

«Постоянно получаваме доказателства, че терористи, избягали от Сирия в резултат на настъпващите правителствени войски, участват в операции срещу кюрдите в турски Кюрдистан», — твърди активистката.

 

Например, в град Нусайбин, в южна Турция, след завземането от кюрдски бойци на жилищен дом, където се намирали воюващи срещу тях бойци, били открити документи на арабски език и с печата на Ислямска държава. Кюрдските бойци са открили и тялото на убит от тях турски офицер с паспорт с печат на Ислямска държава и валута от различни страни.

 

«Срещу кюрдските активисти в юго-източна Турция воюват не само военни и полицаи, но и бойци без опознавателни знаци. Сред тях има и бойци от Ислямска държава. В Сирия в момента има примирие, а преди това сирийската армия настъпваше, бойците за изтласкани и Турция ги прибира, за да воюват срещу кюрдите», — твърди Ширин Юсиф.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;