«Руските действия в Сирия промениха както регионалния, така и глобалния баланс на силите. Те създадоха редица обстоятелства, съдействащи за запазване на режима за прекратяване на огъня, за което никой и не можеше да помисли по-рано, че може да се спазва, а камо ли да се твърди, че той ще може да се съхрани три седмици, както се и случва», — пише Jerusalem Post.

 

Според изданието, важно е това, че благодарение на действията си Русия премина в «в групата на свръхдържавите заедно със САЩ, чиято политика в Сирия в частност и в Близкия Изток като цяло губи каквато и да е подкрепа и вяра от страна на приятелите на Америка».

 

Президентът на Русия Владимир Путин успя да постигне набелязаните цели в Сирия на малка цена, отбелязва изданието.

 

«Руският президент успя да избегне грешките, направени от бившия съветски лидер Леонид Брежнев, който не се сдържа и изпрати сухопътни сили в края на 70-те години от миналия век в Афганистан», — отбелязва вестникът.

 

В същото време руските пилоти продължават да нанасят въздушни удари в района на Палмира, докато сирийската войска провежда настъплението си, съобщиха западните информационни агенции, позовавайки се на очевидци.

 

Дамаск отбеляза, че Путин и Асад са се договорили да се намали руският военен контингент след успехите на сирийската армия със съдействието на руските ВКС.

 

От Белия дом, Държавния департамент и Пентагона заявиха, че очакват допълнителна информация за извеждането на групировката на Русия от Сирия. По-късно Путин информира Обама по телефона за извеждането на част от руските сили от Сирия.

 

Както пише Financial Times, преди пет години, когато сирийският конфликт тъкмо започваше, Обама заяви, че военната операция на САЩ ще бъде сложна и неограничена във времето. Сега критиците на американския лидер заявяват, че Путин е показал как за кратък срок може да промени ситуацията без постоянна употреба на сила.

 

New York Times съобщи, че операцията в Сирия на Путин е постигнала основните си поставени цели: тя е върнала на Русия званието световна държава, изключила е смяната на режима в арабската република, особено от страна на Запада, укрепила е собствените си позиции, а също позициите на Асад в Сирия.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;