Правителствената коалиция в Гърция е на ръба от разпадането — националистите от “Независими гърци“, чийто лидер е министър на отбраната, поискаха до края на деня оставката на министъра по миграция Янис Музалас.

 

Причината не е в липса на адекватна стратегия към бежанската криза, както настоява опозицията, а грешен израз в интервю за медиите.

Министър Янис Музалас не използвал международното име Бивша Югославска Република Македония, а само Македония.

 

Военният министър Каменос нарече това изказване предателство и настоява за оставката на министър още днес, а в противен случай се оттегля от правителството, заяви той, съобщават гръцките медии.

В същото време премиерът на Гърция Алексис Ципрас  от СИРИЗА се опитва да овладее напрежението в управляващата коалиция и свика спешно заседание на Министерския съвет.

 

Гръцките острови са на прага на хуманитарна криза. Македония тази нощ върна обратно в Гърция 1 500 бежанци, които се настаняват по пристанището в Пирея и Кавала. Пристанищата вече приличат на бежански лагер. Една част от бежанците отказват да бъдат настанени в лагери да мигранти и се настаняват в складове помещения по пристанищата. Гърция спешно изгражда нови бежански лагери.

Из островите на Гърция вече има над 9 хиляди нови бежанци до сряда.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;