Американският канал CNN подчертава, че подобни «непредсказуеми, неочаквани действия» — «са класическо поведение в стил Путин» — това принуди администрацията на Обама да изпадне в шок.

 

«Твърде показателно е, че лидерът на Кремъл използва подобни публични жестове. Обикновено руската дипломация и военните маневри се провеждат при пълна секретност и мъгла. А това е открито и ясно изявление, което в превод означава : «Ние приключихме тук», — коментира телевизионният канал.

 

CNN отбелязва също, че подобни решения говорят за изкусната стратегия на Путин, за която му помага опитът на САЩ в Ирак и Афганистан. Постигайки основната си цел, руският лидер не превключва към второстепенни задачи и «не затъна в блатото» на сирийския конфликт, а моментално изведе войската си и премина към дипломацията.

 

Кореспондентът на CNN Матю Чанс счита, че  с извеждането на войските от Сирия руският президент е дал на съюзника си Асад да разбере, «че руската военна подкрепа не е безкрайна».

 

«В последните седмици Асад заяви, че иска отново да има влияние и контрол над цяла Сирия, за да отвоюва цялата страна….Но Русия нямаше намерение продължително да бъде въвлечена в този военен конфликт. На нея й беше нужна бърза победа».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;