Вестник Financial Times отбеляза неочакваността на решението на руското правителство.

 

«Всички бяха шокирани…100 % съм сигурен, че режимът до днес не е знаел нищо за това. Нека да видим колко от войската действително ще бъде изведена…Това има смисъл само, ако руснаците са уверени, че в Женева ще сключат споразумение. Мисля, че или скоро ни очаква разработено дълго преди това споразумение, или това е само показно действие», — цитира изданието думите на регионален дипломат, близък с Москва и Сирия.

 

Guardian също е изненадат от внезапното изявление на Путин: ако ефектното начало на руската военна кампания в Сирия бе предшествано от тихо, но забележимо натрупване на сили, никой не е предвиждал излизането на страната, включително тези, които имат връзки с военни кръгове.

 

Но подобна постъпка на Кремъл се оценявана от много наблюдатели по достойнство.

 

«След Украйна никой повече не искаше да си има работа с Русия, целта на сирийската кампания беше да се застави Западът отново да си има работа с Русия. Така и се случи, сега Русия излиза от конфликта с минимални загуби. Мисля, че това е напълно блестящ тактически ход», — цитира изданието мнението на независимия военен аналитик Александъ Голц.

 

Според експертите от Times  Путин е постъпил така, за да не бъде вкаран в безсрочна война. В краткосрочна перспектива неговото решение може да засили надеждите в мирните преговори или поне да снеме вината от Русия, ако те се провалят.

 

Вестникът цитира мнението и на американския сенатор Джон Маккейн, изказано в социалната мрежа Туитър:

 

«Излизането на путинските войски от Сирия потвърждават убедеността ми в това, че той е убил достатъчно много опоненти, за да обезпечи оцеляването на Асад».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;