Неочакваната за всички новина, че Русия напуска Сирия бе възприета от много хора с недоверие и скептицизъм.

 

Аналитикът от Wall Street Journal Стивън Сестанович твърди, че много хора, както и самият той, са си задавали въпроса:

«Този път какво е намислил този хитрец!»

 

Според експерта, това «като цяло е много умен ход» от страна на руския президент Владимир Путин, но има опасения, че Русия ще изведе твърде малко войски.

 

Американският канал CNN подчертава, че подобни «непредсказуеми, неочаквани действия» — «са класическо поведение в стил Путин» — това принуди администрацията на Обама да изпадне в шок.

 

«Твърде показателно е, че лидерът на Кремъл използва подобни публични жестове. Обикновено руската дипломация и военните маневри се провеждат при пълна секретност и мъгла. А това е открито и ясно изявление, което в превод означава : «Ние приключихме тук», — коментира телевизионният канал.

 

CNN отбелязва също, че подобни решения говорят за изкусната стратегия на Путин, за която му помага опитът на САЩ в Ирак и Афганистан. Постигайки основната си цел, руският лидер не превключва към второстепенни задачи и «не затъна в блатото» на сирийския конфликт, а моментално изведе войската си и премина към дипломацията.

 

Кореспондентът на CNN Матю Чанс счита, че  с извеждането на войските от Сирия руският президент е дал на съюзника си Асад да разбере, «че руската военна подкрепа не е безкрайна».

 

«В последните седмици Асад заяви, че иска отново да има влияние и контрол над цяла Сирия, за да отвоюва цялата страна….Но Русия нямаше намерение продължително да бъде въвлечена в този военен конфликт. На нея й беше нужна бърза победа».

 

Екпертът от New York Times Андрю Теблер изрази съмнения, че Москва ще скъса с Асад. Тя е в състояние да подкрепя съюзниците си с оръжие и финанси, твърди той. Руският лидер напуска, защото е постигнал основните си цели: «да върне Русия в центъра на събитията като световна държава, да предотврати по принципни съображения — смяната на режима от външни сили, особено западни, по-здраво де се укрепи в Сирия, да унищожи руските джихадисти на сирийския фронт и да укрепи позиците на Асад».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;