Владимир Путин нареди извеждане на основните сили на Руската Федерация от Сирия да започне на 15 март.

Руският президент съобщи, че смята за изпълнени като цяло, поставените задачи пред Министерството на отбраната. Американски експерти и стратези вече успяха да реагират на горещата новина.

Според мнението на аналитиците от  «Stratfor», извеждането на руските войски ще повлияе на хода на сирийските преговори в Женева, някой руски експерти смятат, че е взето » крайно разумно решение».

 

screenshot 2016-03-15 001

 

«Смятам, че задачите поставени пред Министерството на отбраната бяха изпълнени, като цяло.

Затова нареждам от утре ( 15 март)  извеждане на основната част на нашите воински формирования от Сирийската Арабска Република»,-

 заяви Владимир Путин  на среща с министрите на външните работи и отбраната- Сергей Лавров и Сергей Шойгу.

«Ефективната работа на нашите военни създаде условия за началото на мирен процес», отбеляза Владимир Путин.

 

 

Руските пунктове в Тартус и на базата в Хмеймим, по думите на руския президент ще продъжат работа в предишния си режим.

» Нашите базирани пунктове- морския в Тарус и авиационния в Хмеймим- ще продължат да функционират в предишния си режим. Те трябва да бъдат надеждно защитени по суша, море и въздух»,- като Владимир Путин отбеляза още, че част от оставащите военни ще контролират режима по прекратяване на огъня.

 

Освен това Владимир Путин разпореди на външното министерство да усили участието на Русия в организацията на мирния процес в Сирия.

 

Съгласно доклада на министъра на отбраната Сергей Шойгу, руските войски са успели да унищожат над 2000 бойци в Сирия, включително 17 полеви командира. Също така Сергей Шойгу отбеляза, че от 30 септември 2015, началото на операцията в Сирия, руската авиация е извършила над 9000 полета.

 

» За това време, в резултат на въздушните удари успяхме сериозно да пресечем,  а на места напълно да прекратим ресурсното осигуряване на терористите, както и да пресечем търговията с въглеводороди- прерязахме основните пътища и канали за доставка на въглеводороди,оръжия и боеприпаси за бойците»- отбеляза Сергей Шойгу като добави, че руската авиация е успяла да унищожи в Сирия 209 нефтодобиващи обекта и съоръжения за трансфер на петролни продукти.

С помощта на руската авиация са освободени 400 населени пункта и над 10 хиляди квадратни метра територия.

 

Прес-секретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е съгласувал решението си с президента на Сирийската Арабска Република Башар Асад за началото на извеждането на руските войски.

От прес-службата в Кремъл отбелязват, че Башар Асад е изразил дълбока признателност към Русия в борбата й с тероризма.

 

Специалистите от разузнавателно-аналитичната компания  «Stratfor», смятат, че успеха на действията на Русия в Сирия могат да бъдат оценени едва тогава, когато в хода на сирийските преговори се стигне до сключване на някакво споразумение.

 

» Извеждането на войските, което ще започне на 15 март, в същия ден когато започват и преговорите в Женева, могат да стимулират пробив в преговорите»- коментират аналитици.

 

По думите на американски анализатори, Русия в сирийската кампания, е услила позициите на Асад и същевременно е намалила позициите на терористичната организация » Ислямска държава».

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;