Западните журналисти не скриват крайната си изненада по повод решението на Владимир Путин за извеждането на групировки от ВКС на Сирия и разсъждават над казуса, защо руският президент направи тази крачка точно сега и какво следва оттук нататък.

 

«Изявлението на Путин постави военните аналитици в шах. Ако яркото начало на операцията на Русия в Сирия бе предшествано от тихо, но доловимо съсредоточаване на силите, то извеждането на войските не бе очаквано от никого, включително от тези, които имат връзка с военните», — пише Guardian.

 

Дори сирийският президент Асад до 14 март не знаеше за плановете на Русия по повод групировката на ВКС, уверява за журналиста от Financial Times дипломат, поддържащ тесен контакт с руското и сирийското правителство.

 

След събитията в Украйна Западът не желаеше да води преговори с Москва, но действията на Русия в Сирия промениха ситуацията, уверено твърди военният експерт Александър Голц. В момента руснаците «излизат от конфликта с минимални загуби», а «това е блестящо тактическо решение», — цитира Голц изданието.

 

Западните медии обсъждат мащабите на предстоящото извеждане на войските от Сирия. Русия запазва военното си присъствие в страната, където за последните няколко месеца бе създадена военна инфраструктура. Към актива на Москва си остават действащата авиобаза «Хмеймим» и пристанището в Тартус, което вече не е някакъв си само пункт за поправка на кораби, а представлява мащабна военно-морска база. Малко вероятно е Москва да свали своите най-нови системи за ПВО.

 

За няколко месеца след началото на операцията в Сирия Русия успя, благодарение на военната си мощ и дипломация, да извърши прелом в затегналия се конфликт, отбелязват чуждестранните медии.

 

Западните политици, в частност президентът на САЩ Обама, предричаха, че Москва ще затъне в сирийското блато, но те сгрешиха.

 

«На следващият ден, след като Путин обяви за извеждането на войските от Сирия, стана очевидно, че играта му там се е превърнала в мащабна победа за Москва», — пише Джош Коен за Ройтерс.

 

«САЩ, както и преди, имат вид на изгубено дете в гората на близкоизточния хаос», — отбелязва журналистът от Fox News

 

Путин успя да постигне дипломатически успех в Сирия «въпреки всичко». Той направи така, че голяма част от международната общност да приеме сирийския президент. Макар Русия да извежда войските си от Сирия, тя запазва силните си позиции в региона, а Башар Асад още дълго ще остане на власт, дори ако мирните преговори не успеят, се казва в статията от Fox News.

 

Според Bloomberg, Путин със своя «шокиращ план» изпраща сигнал към сирийския президент, а също и към опозиционните групировки, че е необходимо те колкото се може по-бързо да постигнат консенсус.

 

Както пише информационният портал Vox, Путин се стреми да регулира сирийската криза по пътя на преговорите и най-правилната стратегия за него е да изведе толкова войска, колкото това да подтикне Асад към сключване на мирно споразумение и при това да продължава да сдържа антиправителствените сили. Ако стратегията на Русия в Сирия е действително такава, значи Москва наистина е готова към преговори и твърди, че сирийският президент също е готов за това, пише Vox. Според него, това не значи, че мирното споразумение е съвсем близко, но свидетелства за това, че страните могат да намерят приемливо за всички решение.

 

Тагове: ; ; ;