Западните журналисти не скриват крайната си изненада по повод решението на Владимир Путин за извеждането на групировки от ВКС на Сирия и разсъждават над казуса, защо руският президент направи тази крачка точно сега и какво следва оттук нататък.

 

«Изявлението на Путин постави военните аналитици в шах. Ако яркото начало на операцията на Русия в Сирия бе предшествано от тихо, но доловимо съсредоточаване на силите, то извеждането на войските не бе очаквано от никого, включително от тези, които имат връзка с военните», — пише Guardian.

 

Както пише информационният портал Vox, Путин се стреми да регулира сирийската криза по пътя на преговорите и най-правилната стратегия за него е да изведе толкова войска, колкото това да подтикне Асад към сключване на мирно споразумение и при това да продължава да сдържа антиправителствените сили. Ако стратегията на Русия в Сирия е действително такава, значи Москва наистина е готова към преговори и твърди, че сирийският президент също е готов за това, пише Vox. Според него, това не значи, че мирното споразумение е съвсем близко, но свидетелства за това, че страните могат да намерят приемливо за всички решение.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;