Точно в този момент в Палмира се разиграва едно от знаковите сражения в сирийската кампания: според съществуващите данни, силите на режима заедно с руските войски са започнали настъпление с цел връщането на древния град под опеката на сирийската власт, операцията има огромно стратегическо значение. Репортаж на Албан Микози.

 

Над възвишенията на Палмира се изсипва река от огън. Сирийската армия с подкрепата на руската техника бие по противника «от всички страни», заставяйки го да отстъпва.

 

Пред войската стои задачата да се вземе контрола над височината, която удържат бойците от «Ислямска държава».

 

В същото време зад линията на фронта за жестоките боеве напомнят скелетите на изоставената бронетехника. Намираме се на пътя между Алепо и Палмира, на същото това място, където само преди 10 дена имаше сблъсъци. Битката за Палмира се възприема от сирийската армия като крайно важна операция.

 

Генерал от Сирийската армия: Много е важно да си върнем Палмира, та този град е врата на изток, кръстопът, чрез който можем да се насочим към Рака и Дейр-ез-Зор.

 

Освен стратегическото значение, Палмира има и голямо символично значение, благодарение на своите архитектурни паметници, известни в целия свят.

Част от тях бяха унищожени от бойците на Ислямска държава. Организацията завзе Палмира през май 2015 година, това завземане се превърна в символ на настъплението на Ислямска държава. Настоящото настъпление доказва, че Ислямска държава отстъпва.

 

В ефир на 14 март 2016 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;