Проектът за споразумение между ЕС и Турция по бежанската криза се нуждае от дообработка, до четвъртък или петък трябва да се разрешат редица въпроси, за да имаме съгласие на всички страни-членки и на европейските институции, заяви председателят на Евросъвета Доналд Туск.

 

Според него, «предстои да се реши ключовият въпрос по отношение на законността. Трябва да гарантираме, че всяка нова схема за връщането на мигрантите между Гърция и Турция напълно ще съответства на законите на ЕС и на нашите международни задължения. Т.е. трябва да гарантираме всички молби да бъдат оценени индивидуално в Гърция преди да се реши някой човек да бъде върнат в Турция. Това означава, че трябва да гарантираме нужната защита в Турция на всички, които се нуждаят от защита», — каза Туск.

 

Той съобщи, че предстои решаването и на въпроса «за алтернативните пътища на миграцията от Турция в другите страни от ЕС, такива като България».

 

«Този проблем трябва да се разреши така, че споразумението да бъде ефективно», — заяви председателят на Европейския съвет.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;