Русофобите в ЕС се опитват да «поръчват музиката», но солидните страни започват да разбират пагубността на такива опити, които не водят държавите членки към нищо добро. За съжаление Брюксел все още се намира под силното въздействие на Вашингтон, заяви първия дипломат на Русия Сергей Лавров.

 

lavrov2

» Още през 2004 година говорихме, че тази прибързаност в приемането на нови членове в Европейския Съюз и НАТО, които не съответстваха до край на постоянно променяните критерии,от  тези две организации, е продиктувана от желанието за бързо усвояване на геополитическото пространство, за да вземат от Русия това, което е останало след Съветския Съюз. Ние винаги сме се отнасяли философски към това», каза Сергей Лавров.

Русофобите в Евросъюза се опитват да «поръчват музиката», но все повече и повече солидните страни започват да разбират пагубността на тези опити, коментира още Лавров.

Руския външен министър заяви, че ЕС се намира под натиска на САЩ, докато Москва  е за » силен и самостоятелен Европейски съюз».

» Това разбира се, е отделен субект на международния живот, но външнополитическата линия на Евросъюза се намира под много силен натиск от страна на САЩ. Ние искаме Евросъюза да е единен и да приема решения, изхождайки от интересите на страните-членки и » голямата Европа», както сами се нариичат като цяло»,- отбеляза Сергей Лавров.

Лавров също така упрекна ръководството на САЩ в непоследователността относно политиката на изолация към РФ.

» Държавния секретар на САЩ Джон Кери пристига в Москва или в Сочи разговаря с президента на Руската Федерация Владимир Путин, като последния път беше идвал декември 2015. Тогава на прес-конференцията заяви, че не поддържа идеята за изолация на Русия. А след няколко дни във Вашингтон заговори за допълнителни санкции. Та за това, когато лявата ръка не знае какви ги върши дясната, става достатъчно трудно да се проследи или открие някаква логика. И от друга страна, ако това е игра » доброто и лошото ченге», тогава можем да кажем, че става въпрос за достатъчно примитивни методи»- добави руският външен министър.

Сергей Лавров отбеляза, че Русия ще дава ясен отпор на всякакви недружествени действия от страна на САЩ.

» Далеч не всичко е подвластно на Вашингтон. Това кавалерийско-каубойско настроение, разбира се, ще започне да отива в миналото. Но ние ще се отнасяме с разбиране и ще чакаме с времето да уседне в главите на вашингтонските политици, а междувременно ще взаимодействаме там където това отговаря на нашите интереси, и разбира се, винаги ще даваме сериозне отпор на каквито и да е недружествени действия по наш адрес»,- подчерта Серге Лавров, при което допълни, че САЩ вече разбират, че не могат да решават сериозни проблеми сами.

» Времената се менят, и аз се отнасям философски към нещата. Сигурно, когато от никого и нищо не се контролира мощта, това отпуска и развращава в известна степен. Сега американците не са на себе си, разбирайки че сами не успяват да решат сериозни проблеми, като сега не могат да повлият даже на такива страни, които са им отдавна съюзници, като Турция например, която пренебрегва исканията им по регулирането на сирийския въпрос. Американците сътрудничат с кюрдите в Сирия, а Анкара обяви партията » Демократичен съюз» ( партньор и съюзник на САЩ) за терористична организация, и я обстрелват от територията си. Ние няколко пъти обръщаме внимание на американците, че такива неща са в разрез с всички наши договорености и резолюции, но те някак смутено свеждат очи и казват, че са съгласни с нас, но пук трябва време за да се успоят нещата»- коментира Лавров.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;