Руският основен боен танк Т-14 с гъсеничната платформа «Армата» заставя армиите на западните страни сериозно да се замислят върху разработката на свои аналози, пише Дейв Маджумдар за The National Interest.

 

По-рано ръководителят на «Ростех» Сергей Чемизов в интервю за деловия вестник The Wall Street Journal отбеляза, че Т-14 вече е в серийно производство.

 

Според журналиста от списанието, най-впечатляващата особеност на «Армата» е комплексът за защита (КАЗ) «Афганит». В системата се използват радиолокациони системи за кръгов обзор с активна решетка с електронно сканиране, а също мощна система за радиолокационна борба, пречеща на насочените вражески снаряди.

 

Танкът е снабден с комплекс за активна защита от снаряди от типа «проникващи», което повишава ефективността на комплекса срещу бронирани снаряди.

 

Експертите от британския Международен институт за стратегически изследвания акцентират вниманието върху главната революционна разработка на Т-14 — необитаем купол.

 

«Когато «Армата» влезе във въоръжение, това ще бъде първият танк с необитаем купол и комплекс за активна защита. Ако КАЗ се използва успешно в новите машини, ще се занижи ефективността на противотанковите управляеми ракети и ръчните противотанкови гранатомети», — се отбелязва в доклада на аналитиците от Military Balance 2016.

 

Разработчиците на танковете с платформа «Армата» не са забравили и за маскировката на машините, опитвайки се за намалят радиолокационното засичане на Т-14. Ако танкът бъде открит, а снарядът на противника преодолее защитата на КАЗ, на помощ идва мощната пасивна броня.

 

Не е известно тя от какви материали е създадена, твърди изданието.

 

Вероятно това е някаква слоеста матрица от керамичен композитен материал, добавя Маджумдар.

 

«Армата» сериозно тревожи армиите на западните държави», — резюмира специалистът.

 

Неотдавна Германия започна работа над модернизирането на танка си — «Леопард-2». Неговата огнева мощ е завишена. Берлин започна проучване около разработката на отговор на Т-14 — нов основен боен танк със система MGCS («Основна наземна боева система»).

 

Сравнителен анализ между Т-14 «Армата» и немския «Леопарад» — видео:

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;