Президентът на Русия Владимир Путин заповяда на министъра на отбраната Сергей Шойгу във вторник, 15 март, да започне поетапно извеждане на основна част от руската военна групировка в Сирия, защото поставените задачи са били изпълнени.

 

Това заяви Путин по време на срещата си с ръководителите на Министерството на отбраната и МВнР на Русия в понеделник. Според Шойгу, в резултат на авиоударите на руските ВКС напълно е ликвидирано ресурсното обезпечение на терористите в Сирия, предаде РИА Новости.

 

Алексей Мартинов, директор на Института за новите държави, политолог:

 

«Слава богу, в Близкия Изток ще настъпи мир. Затова основната част от руската военна групировка се връща у дома, тя изпълни честно мисията си в борбата с международния тероризъм в лицето на Ислямска държава по покана и лична молба на легитимния президент на Сирия Башар Асад.

 

Русия от първия до последния ден се опираше на буквата на международното право и постави приоритета си върху суверенитета на независимостта на Сирийската Арабска Република.

 

Очевидно, че мисията е изпълнена. Тенденцията към установяване на мир в Сирия е формирана. Разбира се, че Русия не е имала намерение и няма такова да се намесва във вътрешните дела на суверенна държава. Сирия помоли, а Русия се намеси точно толкова, колкото бе помолена. Русия изпълни мисията си и си тръгва.

 

Но, разбира се, че Русия не си тръгва изцяло. Става дума за извеждането на основните части на групировката, имат се предвид частите на ВКС от територията на Сирия. Както знаем, на територията на Сирия остават две военни бази. Обръщам внимание, че преди мисията си в страната Русия имаше една военна база, това по-скоро беше  просто пункт за ремонт на кораби в Тартус. Сега това е пълноценна морска база. Има и още една въздушна база, в която беше базирана цялата групировка на руските ВКС. Базите си остават там, където са и до момента. Те са комплектовани на максимум, в този си вид те ще продължат да функционират на територията на Сирия, докато за това има споразумение с легитимните власти на САР.

 

Що се отнася до антитерористичната операция, то тя ще продължи да се извършва и в бъдеще от правителствената войска на Сирия. Те ще я провеждат точно толкова, колкото сметнат за нужно, докато не унищожат и последния терорист. Степента на руското участие ще се определя от необходимостта по време на хода на последващите събития.

 

 

В момента в борбата настъпи решаващ прелом, има всички шансове в Сирия да се установи мир.

 

Обръщам внимание и върху друг факт — върху това, което се случва в Европа. В частност, госпожа Могерини, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, в най-близките  дни тя ще посети Москва. На най-високо ниво евробюрократите говорят за нова политика във взаимоотношенията между ЕС и Русия. Сега става въпрос, ако не за отмяна на глупавата санкционна политика на Вашингтон, то в края на краищата вече заговориха за необходимостта да се седне на масата на преговорите. В новите условия днес, наложили се след 2-годишна битка, всяка от страните загуби и спечели, в това число и Русия. Но е повече от видно, че настоящата стратегия на Путин е крайно успешна. Едва ли има някой, който да оспори този факт — дори във Вашингтон, в Париж или Брюксел.

 

Ние положихме основите за мира в Сирия. Заложихме матрицата за този мир.

 

Затова благодарностите от сирийския народ и от всички народи, които населяват Сирия, дълго ще звучат по адрес на руския президент.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;