В понеделник президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Сирия Башар Асад. Лидерите на двете държави се договориха пунктовете за базиране на руските въоръжени сили в Тартус (морската) и Хмеймим (авиационната) на този етап да продължат да работят в предишния си режим, те ще бъдат надеждно защитени по суша, море и въздух.

 

Според прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Пенков, оставащият в Сирия руски контенгент ще продължи да изпълнява функциите си за спазване на условията за прекратяване на огъня.

 

В участието на руските ВКС в антитерористичната операция в Сирия се включи и далечната стратегическа авиация. Самолетите на Русия извършиха над 9 хиляди бойни полета. За унищожаване на терористите и тяхната инфраструктура бяха задействани корабите от ВМФ на Русия и подводницата «Ростов-на-Дон», осъществяващи по базите на терористите залпове чрез високоточните крилати ракети «Калибър».

 

По време на срещата си с Путин Шойгу заяви, че въоръжените сили на Русия са унищожили в Сирия 209 обекта за нефтодобив, над 2 000 средства за доставка на нефтопродукти.

 

С подкрепата на руската авиация сирийските войски освободиха 400 населени места и над 10 000 квадратни километра територия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;