Продължителните военни кампании в Ирак и Афганистан струваха на САЩ много пари и кръв. Затова Барак Обама избра стратегията на минималната военна намеса по време на сирийския конфликт. Успешната роля на руските ВКС все повече снижава доминиращата роля на Вашингтон в региона, това в края на краищата ще се окаже цената, която Обама ще заплати за външната си доктрина, пише американското издание Defense One.

 

«Решението на президента да се откаже от военна намеса на САЩ в Близкия Изток има своите последствия: от това следва САЩ да се откажат от ролята си на доминираща сила, отговорна за поддържането на реда в региона», — пише изданието.

 

Авторът на статията е убеден, че нерешителността на американския президент е създала условия Русия да изтласка САЩ в качеството им на водеща държава в Близкия Изток. Авторът отбелязва, че именно руският президент Путин е спасил Обама от дилемата около въоръженото нахлуване в Сирия, когато Москва убеди сирийския президент Асад да унищожи голяма част от химическото оръжие през 2013 г— А после Русия също с помощта на дипломацията участва в регулирането на ядрената програма на Иран.

 

«Критиците на Вашингтон твърдят, че доктрината на Обама представлява поредица от стратегически грешки. Те отбелязват, че Русия и Иран са запълнили вакуума, оставен от САЩ в региона. Много са тези, които наричат доктрината на Обама предателство към американските морални ценности. Затова не е изненада, че все повече страни от Близкия Изток се стремят да намерят общ език с Кремъл», — резюмира изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;