Две години след Евромайдана Украйна се оказа в парадоксална ситуация. На власт са представители на олигархичните кръгове, от които украинците се надяваха да се избавят по време на преврата, пише Financial Times.

 

От февруари властта е обхваната от вълнение. Първоначално подаде оставка министърът на икономическото развитие на Украйна Айварас Абромавичус, който заяви, че не може да провежда реформи, защото близкият кръг на президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк преследват само личните си финансови интереси. После последва гласуването във Върховната рада за вота на недоверие към Яценюк. Макар премиерът да успя да запази поста си, позициите му крайно отслабнаха, припомня изданието.

 

Сега украинските политици се опитват да намерят решение на казуса, следва ли да назначават ново технократско правителство веднага и ще може ли това да противодейства на корупцията. Според изданието, последното е малковероятно, но има друг по-важен въпрос: следва ли да се провеждат в Украйна предсрочни парламентарни избори за политическо обновление.

 

На карта е поставено бъдещето на прозападните реформи в Украйна, които, както очаква Киев, ще го приближат с Европейския съюз, пише изданието.

(повече за материала — в раздел «Статии»)

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;