Премиерът на Украйна Арсений Яценюк, който успя да запази поста си, благодарение на приятелството си с олигарсите, не може да се успокои, продължават да му се привиждат заговори, отбеляза губернаторът на Одеска област, екс-президентът на Грузия Михаил Саакашвили в интервю за Die Zeit.

 

Саакшвили е убеден, че неговото назначение на поста одески губернатор е оценено веднага от Яценюк като част от коварен план на президента Петро Порошенко, премиерът решил, че грузинският политик може да се превърне в негов главен конкурент.

 

«Премиерът Арсений Яценюк от първата ни среща видя в мен човек, който е дошъл да го замени. Никога няма да успее да преодолее този страх», — заяви одеският губернатор.

 

Саакашвили отбеляза, че няма намерение да претендира за мястото на премиера, но е сигурен, че Яценюк трябва да подаде оставката си.

 

«Времето на Яценюк изтече. Украинците изгубиха доверието си към държавата и правителството, хората много търпяха и страдаха. Те не разбират следното: как Яценюк може да твърди, че всичко е наред. Затова неговият рейтинг вече падна под един процент», — каза той.

 

По-рано конфликтът между Саакашвили и Яценюк се разгоря след като губернаторът обвини премиера в «недостойно и протокативно поведение», а той в отговор нарече бившия президент на Грузия «гастрольор». През февруари Саакашвили, когото политолозите спрягат за следващия премиер, заяви, че столът на министерския съвет «не съответства на нивото на амбициите му», и че той ще се бори за «нови правила на играта» и за «вкарване на ново поколение в политическия елит» на Украйна.

Тагове: ; ; ; ; ; ;