Ракетата-носител «Союз-2.1б» успешно изведе в орбита спътника «Ресурс-П3», който ще стане част от първата в Русия гражданска система за дистанционно зондиране на Земята, съобщи в неделя представител на Роскосмос.

 

Пускът на ракетата «Союз» със спътникът «Ресурс» трябваше да се осъществи от космодрума Байконур вечерта на 12 март, но автоматичната система на пуска даде отбой при старта. Затова пускът на «Союз» бе пронесен към резервната дата — 13 март. Ракетата стартира точно в определеното време — 21:56 ч.

 

«Ракетата носител «Союз-2.1б» успешно изведе в орбита точно в зададеното време космическия апарат «Ресурс-П3″. Двигателните установки на ракетата работят в зададения режим», — потвърди представител на Роскосмос.

 

По-рано Роскосмос съобщи, че пренасянето на пуска на «Союз» няма да повлияе върху старта на космическия апарат на руско-европейската мисия ExoMars-2016 с помощта на ракетата-носител «Протон-М», който трябва да се извърши на 14 март.

 

Стартът на ракетата-носител «Союз- ФГ» с пилотируем кораб «Союз ТМА-20М» с нов екипаж е планиран за 19 март.

 

Новият спътник е разработен и създаден в самарския АО «РКЦ «Прогрес». Той ще попълни орбиталната групировка на Русия.

 

Третият космически апарат от серията «Ресурс-П» заедно с по-рано изстреляните спътници 1 и 2 от серията ще формират първата в Русия гражданска система за дистанционно зондиране на Земята, която ще започне работа след извършване на изпитанията в орбита на «Ресурс-П3».

 

Космическите апарати и наземните пунктове за прием на информация образуват единен комплекс за наблюдение, който съществено ще повиши ефективността на апаратите в околоземна орбита.

 

По-рано представител на «Роскосмос» заяви, че пускът на ракетата «Союз-2.1б» със спътник е предвиден за вечерта на 12 март, съобщи РИА Новости.

 

«Стартът на ракетата-носител «Союз-2.1б», който трябва да изведе в орбита спътника «Ресурс-П 3″, е планиран за 12 март в 21: 56 часа московско време от космодрума Байконур. Отделянето на космическия апарат от третата степен на ракетата се очаква в 22:05 часа московско време», — каза събеседникът за агенцията.

 

Информацията от космическия апарат «Ресурс-П» ще се използва за селското, горското и водното стопанство, а също за мониторинг на районите при извънредни ситуации.

 

Информацията от спътниците се използва при създаването и обновлението на географски, тематични и топографски карти, за контрол над замърсяването и деградация на околната среда, за информационно обезпечение при търсене на нефт и други местонаходища на полезни изкопаеми. На базата на хиперспектрални спътникови снимки може да се определи дори зрелостта на пшеницата, активността на микрофлората във водоеми, степента на засоляване на почвата.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;