Турската агенция IHA публикува снимка на предполагаемата терористка-смъртница Сехер Чагли Демир, извършила терористичния акт в Анкара, както твърди полицията.

На една от снимките на главата на Демир се вижда лента с цветовете на кюрдското знаме. Съобщава се, че Демир е била студентка във факултета по туризъм в университета в град Баликесир в западна Турция и е била журналистка на свободна практика в опозиционния вестник Cumhurriyet.

 

Ръководителят на новинарския екип от изданието Айде Сайън опроверга, че предполагаемата смъртница е работила в изданието.

 

По-рано турските медии, позовавайки се на източник от полицията съобщиха, че Демир от 2013 г. е била член на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан. Личността й е била установена по пръстовите отпечатъци. По-рано тя е попаднала в полезрението на полицията във връзка с членството си в РПК и пропагандата на терористична дейност, била е съдена, но съдът не е успял да произнесе присъда.

 

Терористичният акт в турската столица Анкара бе извършен в неделя вечерта на автобусна спирка в голяма близост до един от офисите на премиера на Турция в момент на засилен трафик.

Убити са 37 човека, пострадали са 125, а 71 от ранените са в болница.

 

Веднага след атентата ВВС на Турция нанесоха 18 авиоудари по позициите на кюрдите в Ирак.

 

Според представителя на Националния конгрес на Кюрдистан в Москва, терористичният акт в Истанбул «не притежава почерка на Работническата партия на Кюрдистан», това  е само повод от страна на президента Ердоган да се намеси във вътрешните работи на съседни страни»,  — заяви кюрдският представител в Москва.

 

Според доц. Бойко Маринков, «терористичният акт в Анкара по всяка вероятност е дело на Ислямска държава, а не на Работническата партия на Кюрдистан, защото не носи почерка на ПКК». Това заяви той по Българското национално радио.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;