Представителят на Националния конгрес на Кюрдистан в Москва Селахатин Соро заяви за РИА Новости, че Работническата партия на Кюрдистан няма отношение към взрива в Анкара, защото «това не е нейният почерк». Турция използва терористичния акт, за да легитимира вмешателството си във вътрешните работи на съседни държави», — добави той.

 

Това каза той по повод изявлението на полицията, че е идентифицирана личността на терористката, извършила терористичния акт в Анкара. Полицията установила, че тя е член на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан, съобщи в понеделник вестник Sozcu, позовавайки се  източник от правоохранителните органи.

 

Изданието съобщава името на предполагаемата терористка — Сехер Чагла Демир, личността й е установена по отпечатъците от пръстите. По-рано тя попаднала в полезрението на полицията във връзка с членуването си в РПК, пропагандата на терористична дейност и била съдена, но съдът не успял да издаде присъда.

 

По-рано властите в Турция обявиха за 14 задържани по подозрение в съпричастност с терористичния акт, съобщи в понеделник вестник Hurriyet.

Взрив прогърмя в неделя вечерта на автобусна спирка близо до един от офисите на премиера на Турция в самия център на турската столица в момент на усилен трафик. Взриви се натъпкан с експлозиви автомобил, който на бавен  ход се разположил между два автобуса. Министерството на здравеопазването на Турция съобщи за 37 загинали, в това число минимум един терорист. Пострадали са 125 човека, 71 ранени са в болницата.

 

12 човека са били задържани в северо-западната провинция Ескишехир и двама в Истанбул, съобщава вестникът, позовавайки се  на губернатора на Ескишехир Гюнгьоза Азми Туну. Според него, болшинството задържани са пристигнали в Ескишехир от други градове и имат общо с терористична дейност, но той се въздържа от обвинения за съпричастността им към терористичния акт в Анкара.

 

Веднага след терористичния акт в Анкара ВВС на Турция бомбардираха 18 цели по позиции на Работническата партия на Кюрдистан в северен Ирак. Изтребителите за два часа са унищожили бункери, складове с боеприпаси и убежища на РПК, съобщи генералния щаб на Турция.

 

Тагове: ; ; ; ;