Канцлерът (министърът на финансите) на Великобритания Джордж Осбърн се усъмни в това, че Турция ще може да влезе в ЕС в обозримо бъдеще. Той припомни също, че Великобритания е против присъединяването към ЕС на страна с толкова слаба икономика.

 

«Първо, ние имаме право на вето по въпроса за присъединяването на Турция към ЕС. Ние поставихме условия и дадохме ясно да се разбере, че сме против приемането на нови членове в ЕС и предоставянето на гражданите им правото на свободно придвижване, ако тяхната икономика не се приближи до нашата», — каза Осбърн в интервю за ВВС.

 

Той подчерта, че Турция е важен съюзник на ЕС и отношенията с нея за Европейския съюз и Великобритания са много важни.

 

«Но аз, ако трябва да съм честен, не мисля, че влизането на Турция в Ес следва да се очаква в близко време. Ние имаме право на вето, както и другите страни. Дадохме ясно да се разбере, че няма да позволим влизането в ЕС на страни, които са значително по-бедни и така да допуснем свободното придвижване на гражданите им», — отбеляза канцлерът.

 

Осбърн също подчерта, че благодарение на особения статус на Великобритания в ЕС, дори теоретически в случай на влизане на Турция в ЕС британците не трябва да се страхуват от пребиваването в страната на десетки хиляди турци.

 

«Ние не сме длъжни да даваме достъп в страната на турците, на тях, както и до момента, ще са им нужни за целта визи», — увери Осбърн.

Тагове: ; ; ; ;