Икономиката и хората страдат от санкциите — както в Русия, така и в Австрия.

 

«Дойде времето санкциите да бъдат отменени», — отбеляза кандидатът за президент на Австрия от «Австрийската партия на свободата» Норберт Хофер в интервю за Die Presse.

 

Той подчерта, че по принцип не счита западните санкции срещу Русия за справедливи. Според Хофер, «основната грешка е направена значително по-рано, когато беше казано, че Крим вече не е руски». Това се случило през 1954 година, когато Хрушчов подарил Крим на Украинската Съветска Република, пояснява изданието.

 

Както отбелязва кандидатът за президент на Австрия, след разпадането на СССР, в съответствие с правата на народите за самоопределение, сред населението на Крим е трябвало да се направи допитване с международни наблюдатели.

 

Съпартиецът на Хофер, който присъствал на проведения референдум в Крим като наблюдател, нямал никакви претенции относно провеждането му, припомня австрийският вестник. Кандидатът за президент на Австрия уточнява, че «дори ако Референдумът е бил проведен по западни критерии, преобладаващото мнозинство пак би гласувало за Русия».

 

«Санкциите не могат да продължават вечно», — добавя Хофер.

 

Както пише изданието, «анексията на Крим» стана факт преди две години, а санкциите са приложени главно заради ситуацията в източна Украйна. Хофер твърди, че жителите на източна Украйна също би следвало да решават бъдещето си на базата на референдум.

 

Норберт Хофер в интервюто заявява също, че решението да се затвори «балканският маршрут» за бежанците е погрешно, защото Турция никога няма да ограничи исканията си само с три или шест милиарда евро. Според него, това е типичен «сценарий на шантаж».

 

«Турция постоянно ще иска още и още пари», — казва той.

 

Хофер счита, че Европа няма да се справи с влизането на такава голяма държава като Турция в ЕС, защото тя притежава съвършено различна култура.

 

Австрия също би трябвало да проведе референдум за излизането си от ЕС, както това смята да направи Великобритания на 23 юни, счита кандидатът за президент на Австрия.

 

«Австрийците също трябва да решат искат ли да запазят членството си в ЕС, ако в него влезе Турция», — заявява Хофер в интервю за Die Presse.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;