11 изтребители на ВВС на Турция нанесоха в понеделник 30 авиоудари по 18 цели на забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан в северен Ирак, съобщи генералният щаб на Турция.

 

Въздушната операция е била проведена след терористичния акт в Анкара. Взривът прогърмя в неделя вечерта на автобусна спирка в самия център на града близо до един от офисите на премиера на Турция в момент на усилен трафик. Автомобилът се приближил бавно до спирката и се разположил между два автобуса. Министерството на здравеопазването на Турция съобщи за 37 загинали, в това число един от терористите.

 

Пострадали са 125 човека, 71 от ранените са в болница.

 

«ВВС на Турция нанесе удари по нови цели на терористите в районите Хара и Кандил в северен Ирак. Във въздушната операция участваха 9 самолети F-16 и два F-4, които унищожиха 18 цели на сепаратистката терористична организация Работническа партия на Кюрдистан. От 3:20 до 5:30 са нанесени 30 точни удари», — се казва в съобщението на генералния щаб на Турция.

 

Отбелязва се, че турските изтребители са унищожили складове с боеприпаси, бункери и убежища и РПК.

 

Бойната авиация на Турция нееднократно подлага на удари позициите на кюрдските въстаници в северен Ирак, особено след юли миналата година, когато в юго-източна Турция се възобнови конфликта с РПК.

Тагове: ; ; ; ; ; ;