Испания е против настоящия проект за споразумение между ЕС и Турция, което трябва да реши проблемите с нелегалната миграция в Европа, заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на страната Хосе Мануел Гарсия Маргальо.

 

Преди заседанието на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел Маргальо заяви, че Испания няма да подкрепи споразумението с Турция, което «противоречи на международното законодателство».

 

«Ние няма да приемем споразумение, което предполага колективна депортация, това противоречи на международното право и на европейското право, споразумение, което не гарантира защитата на бежанците и тяхното право на убежище», — каза Маргальо, чието изявление бе цитирано от телевизия 24 Horas.

 

Изпълняващият длъжността външен министър на Испания заяви още, че «от самото начало това ни е струваше неприемливо (споразумението, бел.ред.).

 

Според министъра, обсъжданият документ в неговия настоящ вариант противоречи на Женевската конвенция и Европейските договори, в частност, на член 78 от договора за функциониране на Европейския съюз.

 

Маргьоло заяви, че договорът между ЕС и Турция трябва да «уважава правата на хората, които са принудени да бягат от държавите си заради преследване по някакви причини».

 

«Това е ясната позиция на испанското правителство», — подчерта той.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;