Две години след Евромайдана Украйна се оказа в парадоксална ситуация. На власт са представители на олигархичните кръгове, от които украинците се надяваха да се избавят по време на преврата, пише Financial Times.

 

От февруари властта е обхваната от вълнение. Първоначално подаде оставка министърът на икономическото развитие на Украйна Айварас Абромавичус, който заяви, че не може да провежда реформи, защото близкият кръг на президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк преследват само личните си финансови интереси. После последва гласуването във Върховната рада за вота на недоверие към Яценюк. Макар премиерът да успя да запази поста си, позициите му крайно отслабнаха, припомня изданието.

 

Сега украинските политици се опитват да намерят решение на казуса, следва ли да назначават ново технократско правителство веднага и ще може ли това да противодейства на корупцията. Според изданието, последното е малковероятно, но има друг по-важен въпрос: следва ли да се провеждат в Украйна предсрочни парламентарни избори за политическо обновление.

 

На карта е поставено бъдещето на прозападните реформи в Украйна, които, както очаква Киев, ще го приближат с Европейския съюз, пише изданието.

 

Според високопоставен украински чиновник, вероятността правителството да се смени в близко време е около 60 %. Като основни кандидатури се посочват министърът на финансите Наталия Яреско и спикерът на Върховата рада Владимир Гройсман. Но мнозинството в Киев се отнася скептично към това, че технократско правителство ще може да работи, се твърди в статията.

 

«Технократско правителство? Добре, отлична идея. Но как може да сте убедени в това, че то ще има достатъчна подкрепа в парламента?», — цитира изданието Виктория Войцицка, член на партия «Самопомощ».

 

На този етап партиите на Порошенко Яценюк са против предсрочните избори — в значителна степен това е така, защото техните рейтинги в последните месеци рухнаха.

 

Те са сигурни, че новият парламент ще бъде още по-разделен, а популистките и радикални партии ще наберат сила, пише изданието.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;