Какво повече може да сплоти една страна от навреме организиран терористичен атентат?! Това «златно правило» е основополагащо за онези, които живеят и работят в съотетствие с догмите описани в американските методики.

 

 

Erdogan_EnIU

 

 

Ню Йорк септември 2011 и Бостън април 2013- едни от «най-удачните» примери.  Терористичните атентати в Париж от ноември миналата година са от същата опера. Е, наистина не при всички всичко минава гладко и носи желания резултат. Например в Украйна взрива на автобуса във Волноваха не донесе на Порошенко очакваните дивиденти, въпреки световното му турне с парчета от автобуса нагледно демонстрираш зверствата на «терористите» и коварството на «агресора».

 

 

1565532

 

 

Впрочем, нищо удивително за страна, в която всичко се прави през задника, ефектът и ефективността едва ли могат да бъдат потресаващи.

Що се касае до вчерашния терористичен акт в Анкара- то всичко мина като по ноти.

 

Терорист-камикадзе, взрив до правителствената сграда, сериозно количество жертви и пострадали, страх и паника сред населението. И основните заподозрени- членовете на работническата партия на Кюрдистан, отдавна и здраво, заседнали като кост в гърлото на Ердоган.

Но пък и не може да вземе просто така да ги изтребва, за това му трябва сериозен мотив. И ето сега — 34 загинали, 120 ранени и хиляди изплашени до припадък граждани.

 

 

 

 

Това, че страхът е най-силното човешко чувство е добре известно отдавна. Но Ердоган разполага със съвсем малко време за да започне да кове желязото докато е горещо. Докато страна е в състояние на истерия,  докато обикновените турци са в шок и не могат трезво да оценят ситуацията, има шанс да се разправи с неугодните.

 

 

Но освен политическата съставляваща има още и морално-психологически аспект. Прословутото #целият свят е с нас, е толково необходимо за подхранването на нездравите амбиции на накърненито самолюбие на президента Ердоган. Та нали още вчера, той беше излязъл от тираж и се намираше на същото стъпало наравно с  украинския си колега. А днес името му отново е на първите страници в световните издания, наставниците от Вашингтон и от щаб квартирата на НАТО  са  обезпокоени и разтревожени, а прес-службата едва смогва да докладва за постъпващите съболезнования и думи на подкрепа.

 

 

Безусловно,  гореизложеното до тук не претендира на истинност от последна инстанция. Но фактите са неумолими. За последно време това е вече 5 по ред крупен терористичен акт в Турция. И най-любопитното е, че всички атентати се случват именно » в нужното време и в нужното място», и са абсолютно изгодни именно в това време, именно за Ердоган.

 

 

 

tumblr_nw09qfUyqP1u6td4uo4_1280

Първо, все по-ясно се  очертава образът на идеалния враг. Почти всички предишни атентатори-самоубийци, са се оказвали кюрди- какво съвпападение?!, при това имащи отдавна претенции към турските власти. И най-вероятно и вчерашния атентат ще им бъде приписан.

 

 

Не случайно, все пак турските власти въведоха ограничения по осветяването на темата и по-специално, на атентата в Анкара за средствата за масова информация. Забраната се отнася за показване на мястото на събитието в ефир, излъчване на кадри от момента на взрива и случилото се след него, включително и показването на жертвите. Съдът в Анкара е блокирал достъпът в социалните мрежи, като оправдава действията си с това, че е недоустимо разпространение на снимки и видео кадри на жертвите от атентата и от момента на самия взрив.

 

Второ- след като бъдат посочени виновните, властта на абсолютно законни основания ще започне чистка на неугодните. Масовите арести след терористични атентати са обичайна практика. И напълно вероятно е, че в суматохата ще се разправят както с неудобните медии, така и с всички които се подозират в проява на симпатии към кюрдите.

 

 

И трето- Ердоган отново има шанс да покаже себе си като силен, смел и решителен борец с тероризма, а също и да прокара отново авторитарните си амбиции на  конституционното поле.

 

Четвърто- именно терористичните атентати способстват за консолидация на обществото. Страхът затъмнява разума и основна задача става собствената безопасност. И в този момент излиза той, Ердоган — целия в черно, скърбящ и решителен. И заявява, че само с общи усилия може да бъде победен тероризма. Разбира се, и от другите страни  ще помогнат. Но вопросът е, че докато с едната ръка този борец с чумата на XXI век размахва пръст на тероризма, с другата редовно храни същия този тероризъм- за което обикновените турци не биха посмели да си помислят. А ако даже и посмеят, то по-добре да мълчат. Че за такива приказки в Турция, можеш да се простиш със собствената си глава.

 

Че така, на където й да погледнем,  във всеки терористичен атентат ясно може да бъде проследена ползата за действащата турска власт. Но световната общественост по някаква причина предпочита сякаш да не забелязва това. А може би просто не й остава достатъчно време, нали всички сили сега са насочени в борбата с «истинския» тиран и диктатор. Онзи, който задушава свободата и демокрацията в Русия. И «гладуващата» Савченко, която е много по-интересна от смъртта на 30 турски гражданина.  Като си помислиш- един турчин повече или по-малко. Но ако вчерашния атентат можеше някак да се свърже с Путин или с прословутата «кремълска ръка», щеше да е съвсем различна картина. А така..

 

 

 

Докато Ердоган и шайката му  все още влизат в числото на вашингтонските, кучи синове, всичките му «пакости» ще се пишат по най- изгодния за него сценарий.

Не е изключено, че във връзка с редицата политически, дипломатически и военни неудачи турския фюрер, е получил недвусмислено предупреждение да въведе ред в собствената си страна, да върне доверието на гражаните и да си оправи отношенията с Европа.

Изглежда Ердоган е решил, че масовия помен — е най подходящото за целта мероприятие. Все пак миналогодишния успех на  «Je suis Charlie» и дългото общуване с Порошенко са дали своя отпечатък.

 

Но и не съм напълно уверена, че мащабите на вчерашната трагедия съответсват на «необходимата» степен международна скръб и подкрепа.

 

Което значи, че този терористичен атентат едва ли ще е последен.

И страхувам се, че не е и най-кървавия по числото човешки жертви.

Защото Ердоган се нуждае от «небесната си стотица» като от въздухa.

 

автор: Юлия Витязева

превод: Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;