«Считам, че атентатът в турската столица на 13 март е дело на «Ислямска държава“, — така коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ доц. Бойко Маринков от БАН във връзка с терористичния актв в Анкара.

 

Доц. Маринков сподели още по темата:

 

«Eдинственото, на което вярвам като информация, е броят на убитите и ранените. На всичко останало слагам една голяма въпросителна. Целият информационен поток в момента е под контрола на управляващата партия и на правителството на Реджеп Ердоган. Второто правителство на Ахмет Давутоглу дойде на базата на страха и терора на двата огромни атентата – в Суруч през юли и през октомври в Анкара. Всеки атентат има почерк и време. Почеркът не е почеркът на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан, марксистка организация, бел.ред.). Почеркът на ПКК е взривяване на мини под полицейски автомобили или под автомобили на въоръжените сили. Техните акции са в рамките на югоизточните райони на Турция. При последния терористичен акт в Анкара личи почеркът на „Ислямска държава», каза доц. Бойко Маринков.  

 

Какво цели правителството на Ердоган с обвиненията си към Работническата партия на Кюрдистан?

 

«Цели следните три неща: трябва да продължат бомбардировките в кюрдските райони на Ирак, където очевидно има бази на ПКК, да продължи обстрелът върху бази на сирийските кюрди на сирийска територия и допълнително трябва да бъде притиснат Европейският съюз, за да приемат това, което му беше издиктувано на 7 март като споразумение между ЕС и Турция. Всички европейски държави се страхуват от пълна несигурност и дестабилизация в Турция. Това ще усили очевидно миграционната вълна върху Гърция и ще постави ЕС в абсолютно безизходна ситуация».

 

Междувременно стана ясно, че ВВС на Турция вече са нанесли авиоудари по 18 цели на Работническата партия на Кюрдистан в северен Ирак. За два часа турските изтребители са унищожили складове с боеприпаси, убежища и пр. на кюрдите в Ирак.

 

11 изтребители на ВВС на Турция нанесоха в понеделник 30 авиоудари по 18 цели на забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан в северен Ирак, съобщи генералният щаб на Турция.

 

Въздушната операция е била проведена след терористичния акт в Анкара. Взривът прогърмя в неделя вечерта на автобусна спирка в самия център на града близо до един от офисите на премиера на Турция в момент на усилен трафик. Автомобилът се приближил бавно до спирката и се разположил между два автобуса. Министерството на здравеопазването на Турция съобщи за 37 загинали, в това число един от терористите.

 

Пострадали са 125 човека, 71 от ранените са в болница.

 

«ВВС на Турция нанесе удари по нови цели на терористите в районите Хара и Кандил в северен Ирак. Във въздушната операция участваха 9 самолети F-16 и два F-4, които унищожиха 18 цели на сепаратистката терористична организация Работническа партия на Кюрдистан. От 3:20 до 5:30 са нанесени 30 точни удари», — се казва в съобщението на генералния щаб на Турция.

 

Отбелязва се, че турските изтребители са унищожили складове с боеприпаси, бункери и убежища и РПК.

 

Бойната авиация на Турция нееднократно подлага на удари позициите на кюрдските въстаници в северен Ирак, особено след юли миналата година, когато в юго-източна Турция се възобнови конфликта с РПК.

 

Официална Турция обяви още, че е идентифицирала личността на една от терористките около атентата в неделя вечерта в центъра на Анкара. Според властта в Турция момичето е било член на РПК, съдена е за пропаганда на терористична дейност, но съдът не е могъл да издаде присъда. Личността й е идентифицирана по отпечатъците от пръстите.

 

 

Представителят на Националния конгрес на Кюрдистан в Москва заяви по повода също, че терористичният акт от неделя вечерта в Анкара «не отговаря на почерка» на Работническата партия на Кюрдистан. «С това Ердоган си търси повод за военна намеса във вътрешните работи на съседни страни», — добави представителят на кюрдите в Москва.

Тагове: ; ; ; ;