На фона на проблемите с изтребителите-бомбардировачи от пето поколение F-35 американските военни се опасяват, че при разработката на самолета от следващо поколение нещо може да се случи не както трябва, констатира американското издание Defense News.

 

«Вероятно това е единственото, което е известно за следващия изтребител: програмата трябва да бъде по-успешна от разработената такава за F-35», — пише изданието.

 

Разработката на шестото поколение е само в началото си, първият полет ще бъде проведен след няколко десетки години. Пентагонът дори не е решил още, нужни ли са му тези самолети за ВМФ и ВВС.

 

Независимо от това американските военни активно обсъждат как да бъде направено така, че историята с F-35 да не се повтори — и да избегнат реализирането на още един проект, направен напреки поставените задачи и срокове с преразход в бюджета.

 

В частност, настоящият директор на програмата F-35 генерал-лейтенантът от ВВС Кристофър Богдан съветва да се обмисли добре преди да се започне работа по новия самолет.

 

«Трябва да се обмисли добре какво в действителност ви трябва от изтребителя шесто поколение и доколко съвпада това с нуждите на ВМФ и ВВС», — пояснява той.

 

Според него, да се разработват самолети едновременно за няколко вида войски — това «не е добре и не е лошо — това е сложно».

 

Той припомня, че през 90-те години, когато F-35 толкова много е бил обсъждан, е била поставена целта да се създаде самолет за морския флот и за въздушния флот, за морската пехота и дори за съюзниците на САЩ.

 

Версията на изтребителя за ВМФ била предназначена за традиционните писти, версията за ВВС — за излитане от самолетоносачи, версията за морската пехота — за излитане от къси писти и вертикално приземяване. Предполагало се, че всичките три версии ще имат 70-процентна идентичност: това би помогнало да се икономисат милиарди долари за разработка и логистика.

Но, според Богдан, техническите промени довели до това, че самолетите били еднакви само в 20 %.

 

Ако Пентагонът направи избор в полза на разработката на многоцелеви самолет шесто поколение в няколко версии, военните министерства ще трябва да тръгнат на по-сериозни отстъпки, отколкото при реализирането на 400-милиардния проект F-35, пояснява генерал-лейтенантът.

 

«Трудно е да се постигне компромис, когато става дума за милиарди долари», — твърди той.

 

Според данни на изданието, изтребителят от шесто поколение, за разлика от F-35, няма да се разработва едновременно за няколко вида войски. Американският адмирал Джон Ричардсън споделя, че «e рано да се правят подобни изводи».

 

Програмата за разработването на F-35 се счита за най-скъпата в историята на САЩ, но и най-проблемната. В частност, миналата седмица медиите, позовавайки се на генерал-майора от ВВС на САЩ Джефри Херигън, съобщиха за новия критичен проблем при изтребителя-бомбардировач: заради грешка в работата на програмното обезпечение радарът на самолета работи с прекъсване.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;