Турският президент Реджеп Ердоган със своята външна политика натика страната в изолация, от която може да го спаси само чудо, счита колумнистът Кадри Хурсел от Al-Monitor.

 

«В безизходни ситуации турците казват: «всичко е по волята на Аллах». За външната политика на Ердоган може да се каже същото. И наистина, изглежда, че за да се измъкне Турция от изолация, й трябва чудо», — пише той.

 

Хурсел припомня, че отношенията между Русия и Турция са се усложнили след свалянето на руския самолет от турските ВВС над Сирия. Със САЩ и другите си западни съюзници Турция се намира в «дълбока криза на доверието», след като турците започнаха да обстрелват позициите на сирийските кюрди в Сирия.

 

Безизходното положение на Турция се затяга и в резултат на вътрешната политика на нейния президент, счита Хурсел.

 

Той се стреми напълно да контролира правителството. Ердоган поставя под заплаха целостта на управляващата «Партия на справедливостта и развитието», продължава авторът.

 

Освен това, извести са растящите разногласия в отношенията между лидерът на държавата и премиера на страната Ахмет Давутоглу.

 

В юго-източната част на страната, населена главно с кюрди, се разиграва битката на Ердоган срещу Работническата партия на Кюрдистан, която битка по размаха си напомня хуманитарната катастрофа в съседна Сирия. При това край на кръвопролитието не се предвижда.

 

Дори в безизходно положение «Ердоган не демонстрира никакви признаци, че е готов да се откаже от мечтата си за президентска република, когато цялата власт конституционно ще бъде съсредоточена в ръцете му», — пише колумнистът.

 

За да преодолее външните и вътрешните си пречки по пътя към мечтата си, турският президент се опитва да спечели подкрепата на консерваторите-сунити. Хурсел обръща внимание на това, че Ердоган все по-често в речите си прибягва до «ислямския дневен ред» и се опитва да убеди избирателите, че той има «божествена мисия».

 

В частност, по-рано тази година турският президент в речта си пред мехтарами (селските старейшини) не отдал голямо значение в какво положение се е оказала държавата, но уверил, че «помощта ще дойде отгоре».

 

Но Хурсел не е убеден, че турският президент ще успее да завоюва сърцата на избирателите с помощта на ислямизма, защото проблемите в страната са огромни.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;