Екс-главнокомандващият силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис предложи Сирия да бъде разделена по примера на Югославия. Това обяви той в списание Foreign Policy. Според американския военен в оставка, Сирия не е еднородна в етнически и в религиозен план, а територията й вече де — факто се контролира от различни групировки.

 

Освен това, пише Ставридис, съществуват разногласия по въпроса за по-нататъшните действия на външните играчи.

 

«САЩ и Русия се разминават в мненията си относно бъдещето на сирийския президент Асад. Саудитска Арабия и Иран са затънали в конфликта, който обхвана региона в геополитически и религиозен план с епицентър Сирия. Между Русия и Турция съществуват резки противоречия по тактическите и стратегически въпроси и т.н. Но на фона на всички тези беди и страдания все по-очевидно става това, че Сирия като страна все повече започва да прилича на измислица», — пише Ставридис. 

 

С тази позицията категорично не е съгласен Фаиз Хафал, пълномощник по външните връзки на Дружеството на сирийските граждани в Русия. Според него, за разделяне на Сирия се говори само в рамките на информационната война, която се води срещу Сирия и нейния народ. Коментирайки становището на Ставридис, той напълно изключва реализацията на югославския сценарий в Сирия. Терминът «федерализация», според него, се използва, за да се изплашат участниците в преговорите в Женева, за да се заставят те да тръгнат на отстъпки.

 

«Но отстъпки няма да има, защото нашата цел е суверенитетът на Сирия и ненамесата в нейните вътрешни работи. Всичко останало трябва да се случва в рамките на държавата, в рамките на разбирателството с народа на Сирия, само народът трябва да решава съдбата на Сирия. Сирия трябва да остане единна със запазване на суверенитета и териториалната си цялост», — каза той.

 

Аргументи в полза но това, че в Сирия продължават политическите и демократичните процеси, е фактът, че за участие в предстоящите през април парламентарни избори (борбата ще се води за 250 парламентарни места) са подадени над 11 хиляди заявления от различни градове и райони в Сирия.

 

По-малко оптимистични са възгледите на представителя на сирийското движение «Пък към мирни преобразувания», политологът Али Салим Асад. Според него, предстои още много работа, важна роля в това трябва да играе сирийското правителство. Предстоящите парламентарни избори той счита за преждевременни.

 

Първо, твърди той, трябва да се примирят всички страни и да приемат новата конституция, в която трябва да се укрепи светският характер на държавата и да се ограничат пълномощията на президента.

 

«Трябва да се промени конституцията, да се закрепи светският характер на държавата. Браковете трябва да се сключват и разтрогват не чрез шириатския съд, а чрез гражданския. Сирия се нуждае от нов социален договор, който е възможен само чрез преговорите в Женева. Второ, за да се приеме новата конституция, трябва да се обедини цялото общество, целият народ. Ако отгоре нещо започне да се натрапва, това не е изход. Трето, страната ни е президентска, президентът има много големи правомощия, но това не съдейства за изхода от кризата. Конституцията трябва да се промени из корен, в това трябва да участват широките народни маси», — каза той.

 

Сирийският експерт не изключва, че Сирия в края на краищата може да стане федеративна държава, в което той не вижда нищо лошо: всеки регион ще получи по-широки правомощия за провеждане на своята стопанска дейност, а външната политика на държавата ще си остане единна.

 

Що се отнася до реализиране на югославския сценарий в Сирия, то А. Асад е уверен, че в случая няма почва за това.

 

«Американците отдавна се стремят към разделянето на Сирия и създаването на междуетнически сблъсъци. Но за разлика от Югославия, в Сирия няма предпоставки за това. Сирия никога не се е делила по религиозен признак, тук дори няма монолитни религии. Същото се отнася до религиозните убеждения. Всички хора се считат първо за сирийци», — твърди той.

 

Той подчертава, че Русия силно е объркала картите на проамериканските играчи, не само във воденето на професионална борба срещу терористите, но и провеждайки грамотна политика, насочена към регулиране на ситуацията в цяло.

 

«Най-голямото постижение е създаването на Координационния център и решаването на хуманитарната криза. Това е огромна положителна крачка за решаването на сирийския въпрос. Само благодарение на Русия ние днес можем свободно да говорим за единна Сирия, благодарение на Русия ние говорим за война срещу тероризма, благодарение на Русия можем да говорим за някакво политическо регулиране. А преди 30 септември нямаше нищо подобно — американците имаха други планове», — допълва той.

 

Предстои още много работа.

 

«Гледам в бъдещето на Сирия и не виждам изход. Въпросите са много: кюрдският въпрос, положението на регионалните държави, НАТО. Те не виждат Сирия в качеството й на процъфтяваща страна и съюзник на Русия, това за тях е кошмарен сън. И те ще действат чрез различни методи, за да предотвратят този техен кошмар», — завърши експертът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;