Никозия не планира да свали ветото си спрямо присъединяването на Турция към Европейския съюз докато не бъде подписано споразумението за обединението на Кипър, пише Politico.

 

Европейските лидери съгласуваха с Анкара сделка, според която ЕС ще удвои обема на финансова помощ за Турция (от 3 до 6 милиарда евро) и ще свали визовите ограничения за нейните граждани, влизащи на територията на единна Европа. Освен това, Анкара изиска от Брюксел да отвори пет нови преговорни глави за  влизането на Турция в Европейския съвет и да ускори процеса, ако споразумението с Кипър бъде постигнато, отбелязва изданието.

 

«Ние няма да свалим ветото си от тези точки от споразумението», — отбеляза министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис в интервю за изданието.

 

Дипломатът подчерта, че негов приоритет си остават преговорите за обединението на гръцката и турската част на острова, когато този въпрос бъде решен, ветото на Кипър ще бъде снето.

 

Кипър замрази шест пункта в споразумението на ЕС и Турция за борба с миграционната криза, включително петте нови искания на Анкара, добавя вестникът.

 

В същото време се запазва възможността Анкара и Никозия да успеят да постигнат споразумение за обединение на двете части на острова. Най-сложен момент в преговорите си остава извеждането на 30 хилядите турски войници от Северен Кипър, отбелязва изданието.

 

Само след като този проблем бъде разрешен, споразумението ще бъде подложено на референдум. През 2004 година в гръцката част на Кипър имаше гласуване, но тогава гражданите гласуваха против обединението.

 

Никозия се страхува да свали ветото от преговорите за влизането на Турция в ЕС сега, опасявайки се, че гръцките киприоти няма да разберат това решение и няма да подкрепят обединението на Кипър на референдума, ако споразумението между Анкара и Никозия все пак бъде постигнато, отбелязва изданието.

 

«Ако президентът каже «да» (на преговорите с Турция) без придвижване на преговорите за обединението на Кипър, ние ще изгубим подкрепата на своите граждани и шансовете за успех на обединението по време на  референдума значително ще намалеят. Защо да не решим най-напред въпроса с Кипър? После всичко ще си дойде на място», — заяви Касулидис.

 

През 1974 година Турция окупира северната част на Кипър, на тази територия се намира самопровъзгласената «Турска република Северен Кипър»- Конфликтът създаде остри проблеми както в отношенията между Турция и Република Кипър, така и в отношенията между ЕС, чийто член е Република Кипър, и в НАТО, в чийто състав влиза Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;