Министрите на външните работи на Германия, Великобритания, Италия, Франция, а също държавният секретар на САЩ Джон Кери  и лидерът на европейската дипломация Федерика Могерини ще обсъдят в неделя на среща в Париж ситуацията в Сирия, Либия, Йемен и Украйна.

 

Срещата в «нормандския формат» не беше особено плодотворна — страните, участнички в обсъжданията за Украйна, не успяха да постигнат значими резултати.

 

Един от ключовите проблеми при украинското регулиране е провеждането на местни избори в Донбас — този проблем така и не бе изведен от мъртвата точка. Това става факт главно заради позицията на Киев, който фактически блокира инициативата на Германия и Франция да се проведе гласуване до юни, която инициатива бе подкрепена от Русия.

 

Европейските дипломати подчертаха, че възобновяването на преговорите трябва да се съпроводи със спазване на две условия: достъп на всички сирийци по хуманитарната помощ и спазване на режима на прекратяване на огъня.

 

В началото на март министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони заяви, че трябва да се избегне потапянето на Либия в хаос. Според него, за стабилизиране на ситуацията в Либия не са необходими мълниеносни войни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;