След като ЕС се обърна за помощ към Турция за решаване на кризата с бежанците, не му остана свобода да избира — сега той е принуден пасивно да наблюдава как Анкара решава съдбата му, пише Handelsblatt.

 

Всъщност, единственият изход, който предлага Турция в момента, това е обмен на бежанци. Първоначално Анкара ще връща всички нелегални мигранти, които се опитат да проникнат в ЕС по море, на своя територия, а после — ще пренасочва всички зарегистрирани сирийски бежанци в Европа, създавайки им легални пътища за спасение, обяснява изданието.

 

Но дори за подобно обикновено дело Анкара предяви пред Брюксел немалко искания — освен паричната компенсация, Турция иска безвизов режим, а в перспектива и влизане на страната в Европейския съюз. На фона на събитията, които се разиграват вътре в страната, тези условия изглеждат неизпълними за ЕС — връзките на Анкара с Ислямска държава, гражданската война с кюрдите и варварското смачкване на свободата на пресата задълго разрушиха илюзиите на европейците по отношение на Турция и нейното правителство, подчертава авторът на статията.

 

Но сега, когато ЕС отиде така далеко, той не може да върне думите си назад. Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде ясно да се разбере, че ако Европа не изпълни тези условия, той ще направи всичко, за да утежни още повече ситуацията. Така, Ердоган вече нееднократно заплашва да увеличи потока от бежанци в Европа, да изпрати автобуси с мигрантш на границата на ЕС, отбелязва изданието.

 

Брюксел вече не може да поправи грешката си, но той може поне да извлече от нея поуки.

 

«Eвропа трябва напълно да изключи влизането на Турция в Европейския съюз и никога повече да не се надява на нейната помощ», — завършва авторът на статията.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;