Регионалните избори в Германия станаха още по-непредсказуеми, те ще окажат голямо влияние върху съдбата на канцлера Ангела Меркел и партията й, пише Deutsche Welle.

 

Никога преди гражданите на Германия и немските политици не са очаквали изборите в парламентите на федералните области с такова напрежение, както сега. Изборите ще дадат възможност на немските граждани за първи път да накажат канцлера за упоритата й и твърде спорна миграционна политика, а и да повлияят върху разстановката на политическите сили във федералното правителство, подчертава авторът на статията.

 

Самата Меркел, отговаряйки на въпроса, как се готви тя за неделните избори, признава: «Ще ми се наложа да стискам палци за успех».

 

Тези избори получиха такава значителна тежест в политическия живот на страната най-напред заради това, че яростните противници на Меркел, евроскептиците от партия «Алтернатива за Германия» в условията на постоянно увеличаващия се поток от бежанци набират все по-голяма и по-голяма популярност. Ако те се доберат до федералните правителства, ще успеят в перспектива да блокират решенията на правителството, се отбелязва в статията.

 

«В така създалите се условия дори тези, които не вярват в реалистичността на програмата на «Алтернатива за Германия», ще успеят да дадат гласа си за нея, само за да дадат жесток урок на канцлера», — подчертава изданието.

 

Ситуацията се усложнява още и от това, че според допитването, над една трета от гражданите до тази неделя не са решили за кого ще гласуват и изобщо ще отидат ли да гласуват. А несигурността на населението, е доказателство за това, че изборите могат да се окажат непредсказуеми.

 

Струва си Меркел да се подготви за неприятен сюрприз, завършва изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;