Френската полиция разпита учителя по история от френската община Сент-Анн-дОре Паскал Женест във връзка с възгледите му върху училищната програма, съобщава Boulevard Voltaire.

 

Според данните от независимото издание, вниманието на правоохранителните органи било привлечено от това, че Женест, който преподавал история в средните и горните класове на френски и бретонски езици, не «клеветил» Русия и президента Владимир Путин.

 

Самият Женест заявява в интервю за изданието, че не вижда в действията си нищо осъдително.

 

«По време на уроците по геополитика, аз исках, както това произтича от училищна програма, да покажа каква е днес Русия», — обяснява той. — «Исках да покажа, че съюзът с Русия, това е съюз на бъдещето, че това сътрудничество е разумно и разбираемо».

 

«Описах периода от падането на комунизма до идването на власт на Владимир Путин, разказах за битката, която води Путин в контекста на борбата му срещу ислямския радикализъм и главно срещу Ислямска държава, демонстрирайки, че именно той е в основата на настоящата война срещу Ислямска държава», — коментира също Женест.

 

В своето интервю педагогът изказва предположение за това, какво е могло да се превърне в причина за внезапния интерес от страна на полицията към неговата персона.

 

«Бих искал да си изясня, откъде тръгна всичко около този «работа». Преди февруарската ваканция — от вторник, втори февруари — аз изведнъж открих, че една от моите ученички ей-така пропуска уроците ми. Аз, разбира се, счетох за необходимо за уведомя за нейните разходки ръководството на училището. Подозирам, че това момиче, изплашена от мисълта за наказание от училищната администрация и семейството, е поискало «да се прикрие», спомняйки си за курса по путинска Русия и нейната роля в борбата срещу ислямската отрова по целия свят», — прави изводите си учителят. «Тъкмо родителите на тази ученичка съобщиха на полицията за мен. Аз реших да напиша жалба срещу момичето във връзка с «лъжливото съобщение за правонарушение, което повлече или можеше да повлече след себе си морален и кариерен ущърб за мен», — продължава педагогът.

 

Както се подчертава в изданието, освен Женест полицията е разпитала по време на зимната ваканция още шестима ученици, уж за да удостоверят и те, че той наистина «e извършил грешка». Това обстоятелство особено възмутило учителя.

 

«Струваше ли си заради всичко това да викат на разпит и моите ученици, които в своята 14-годишна възраст са дълбоко потресени от това, че изведнъж се оказаха на разпит в полицията?», — отбелязва педагогът.

 

Според данни на изданието, каква вина се вменява на Женест, на този етап не е ясно. Както твърди авторът на статията, учителят е преследван или защото е «започнал да критикува ислямистите и по такъв начин се оказал «ислямофоб», или защото не е започнал да описва Владимир Путин като «дявол в плът». Между другото, учителят, според неговите собствени думи, очаква решението на прокуратурата по делото му с «увереност и спокойствие».

 

«Какво и да стане, никой не може да ме застави да се откажа от преподаване на младото поколение на усещането за общото благо и любов към историята, към самата й същност, която се заключава в желанието на хората да оцеляват независимо от опасностите на войната, братоубийствените разпри и различните предателства», — отбелязва Женест в интервю за изданието.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;