Тренировки на парадните части, които ще вземат участие в парада на Победата на 9 май на Червения площад, започнаха на базата на дивизия Дзержински на вътрешните войски на Русия, съобщи пред журналисти в петък главнокомандващият войските Виктор Золотов.

 

За участие във военния парад се готвят 424 военнослужещи от дивизията, още 106 войници тренират като запасен вариант. 130 военни музиканти от вътрешните войски се готвят за участието си във военния парад в състава на оркестъра.

 

«Войниците-дзержинци се представят на парада на Победата традиционно. На 7 ноември 1941 година те отиват от парада направо на фронта, за да защитават столицата. През май 1945 година същите дзержинци хвърлят знамената на фашисткия вече победен враг в подножието на мавзолея на Ленин. Тези свои 120 крачки, които трябва да направят войниците на парада, ще ги запомнят за цял живот, ще ги помнят с гордост», — отбеляза командващият.

 

Според него, масово войниците, които са на редовна служба, но им е дошло времето да се уволнят, са подали рапорт с молба да се отложи уволнението им до провеждането на мероприятието. А когато по някакви причини участниците са заменени, често за войника се застъпват роднини, познати, обръщат се към командването с молба боецът да бъде оставен в строя на Парада.

 

«По време на подготовката войниците трябва да извървят над 360 километра строева подготовка. Все едно от Москва до Рязан и обратно. На Червения площад те ще бъдат само 2 минути — за да пренесат знамето на вътрешни войски, бойното знаме на дивизията и знамето на Министерството на вътрешните работи. В историческата група са представени пет бойни знамена на войнските части на войските от НКВД, които са се отличили в най-голяма степен на фронтовете на Втората световна война», — разказва командващият.

 

Специалната дивизия с оперативно назначение на името на Дзерджински е създадена през 1924 година. Войните от дивизията по времето на войната са се сражавали в Подмосковието, на Западния и Волоховския фронтове, били са на военно-патрулна служба в девет района на Москва.

 

През 1944 година са конвоирали по улиците на Москва 57 хиляди пленени хитлеристи.

 

През 1945 година са участвали в охраната на Ялтенската и Потсдамската конференции.

 

През годините на войната на 12 военнослужещи от дивизията е присъдено званието Герой на Съветския Съюз.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;