Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Марко Рубио счита за едно от условията за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба отказа на страната от сътрудничеството си с Русия, Китай и КНДР.

 

«Знам какво значи добро споразумение с Куба: страната да проведе свободни избори, да престане да затваря хора по затворите за свободно изказани мисли, в Куба да има свободна преса, Куба да изгони руснаците и китайските станции, които подслушват, а също да спре да помага на КНДР да избегнат санкциите на ООН», — каза Рубио по време на телевизионните дебати по CNN.

 

Така политикът коментира думите на своя конкурент Доналд Тръмп, който заяви, че на поста президент на страната той би нормализирал отношенията с Куба, само ако за това има «добро споразумение» с тази страна. На този етап, според него, всички аспекти на споразумението са в полза на Куба, както в случая с Иран.

 

Телевизионните дебати бяха осъществени във Флорида, където живеят много бежанци от Куба. Самият Рубио също е роден в семейството на кубински емигранти и сега е сенатор от Флорида.

 

По-рано в предградието на Хавана Лурдес имаше радиолокационна станция, разположена там след Карибската криза през 1967 година.

 

През 2002 година тя беше затворена, на този етап няма планове да бъде възстановена. Независимо от това Русия обмисля други варианти за военно-техническо сътрудничество с Куба.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;