Инициаторът на блокадата на Крим Ленур Ислямов в интервю за изданието «Апостроф» разказа за плановете си за военно завземане на полуострова.

 

Според него, в Херсонска област на границата с Крим се създава доброволчески батальон на името на Номан Челебиджихан, който ще стане част от Нацгвардията на Украйна. Още един батальон се планира да се създаде в рамките на Въоръжените сили на Украйна.

 

«Крим трябва да се върне по мирен път…Ако това не стане, то, естествено, другият начин е План «Б»: връщането на полуострова по военен път не е отменено от никого. Батальоните наистина са част от план «Б», — заяви Ислямов.

 

«Няма да ни вземат в Европа без Крим», — добави той.

 

Ислямов по-рано твърдеше, че целта на доброволческия батальон на името на Номан Челебиджихан е охрана на границата на Крим и «нанасянето на удари». Кримското следствено управление на ФСБ на Русия възбуди наказателно дело за създаването на батальона.

 

На Ленур Ислямов е предявено задочно обвинение за извършването на диверсия, заради която Крим остана напълно без електричество. Ислямов е обявен за федерално издирване, а двамата други организатори на блокадата на Крим — Мустафа Джемильов и Рефат Чубаров — са обявени за международно издирване.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;