Агентите на американското разузнаване се подготвят за работа с «трудни цели», пише NPR. Според председателя на американския аналитичен център «Национален съвет по разузнаване» Грегъри Тревертън, няма по-трудна «цел» от руския президент Владимир Путин — та «дори неговите собствени съветници трудно се досещат за какво мисли той».

 

Според Тревертън, руският лидер «e толкова изолиран, че вероятността да се предвидят и впоследствие да се предприемат каквито и да са изпреварващи действия заема първо място в списъка на нещата, които ме безпокоят».

 

«Предпочитам да правя разлика между загадките — т.е. това, на което има някакъв отговор, който може и да не ни е известен — и тайните, зависещи от обстоятелствата. А как ще се държи Путин — това си е очевидна тайна, вероятно и за самия Путин», — цитира аналитика NPR.

 

Тревертън съвсем не е единственият експерт, споделящ подобно мнение, се отбелязва в материала. Например, адмиралът от ВС на САЩ в оставка Джеймс Ставридис, който беше главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г., твърди, че Владимир Путин изключително рядко издава поведението си.

 

«Около него, разбира се, има група приближени съветници, но в края на краищата стратегията на Москва представлява не някаква рисунка на карта, тя се намира между ушите на Владимир Путин» — уверен е Ставридис.

 

Това обстоятелство значително усложнява за ЦРУ и другите разузнавателни агенции оценката за военния и икономически потенциал на Русия и прогнозирането на по-нататъшните й стъпки в сирийския конфликт, а също и по повод напрежението около Крим и редица други проблеми, подчертава авторът на статията.

 

Според Ставридис, един от основните фактори, благодарение на които Путин е недостъпен за американското разузнаване, е неговата «абсолютна власт». По отношение на степента на контрол върху обществото с него могат да се сравняват само лидерите на Северна Корея и Куба, убеден е адмиралът.

 

Различните технологични разузнавателни инструменти — например подслушване на телефонни преговори, спътникови снимки и прочие — могат само временно да проникнат през подобна завеса, но тяхното използване срещу Путин е твърде ограничено, защото «самият той е квалифициран разузнавач», — пише NPR.

 

Като отбелязва бившият директор на ЦРУ Джон Маклафлин, Русия винаги е притежавала мощни средства за контраразузнаване, а Путин «е добре подготвен в този смисъл», неговите съветници също главно са бивши сътрудници на КГБ и общуват с него много внимателно. В подобна атмосфера на американските разузнавачи не им е леко, признава Маклафлин.

 

Според него, «да се хвърли едно око върху мислите на Путин» все пак е възможно: трябва само да се анализират неговите действия, а също и реалността, с която се налага да се сблъскаме.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;