Информацията за провеждането на референдум в Украйна за автономията на Донбас не се появи случайно, идеята за неговото провеждане е свързана с това, че на президента Петро Порошенко вече не му достигат легални средства, за да обоснове измъкването си от минските съглашения, счита членът на комитета към Държавната дума на Русия Василий Лихачов.

 

По-рано украинският седмичник ZN.UA съобщи, че подобен референдум се разглежда като алтернатива на изборите в неконтролираните райони на Донбас.

 

«Мисля, че активизирането на вниманието по отношение на тази политическа крачка понастоящем не е случайно. Порошенко няма вече легални средства, за да обоснове измъкването си от минските съглашения и да докаже справедливостта и законността на политиката си, насочена към ликвидиране на съглашенията», — каза депутатът в събота.

 

Според Лихачов, на Порошенко «му е нужна политическа база, за да придобие някакви аргументи пред Запада, да ги убеди в това, че трябва да се приложи друг модел за излизане от този вътрешноукраински конфликт».

 

«Тази идея ще има ясен резултат: частта, която в момента е под юрисдикцията на Украйна, в болшинството си ще гласува против статуса на Донецката и Луганската републики, така в ръцете на Порошенко ще се появи още един аргумент, насочен срещу политиката на Русия, която не е официален участник във вътрешноукраинския конфликт, но която постоянно е обвинявана, че нарушава минските договорености», — добави парламентаристът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;