Българският журналист Борис Анзов заяви, че е готов да защити официалния представител  на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, който получи наказание, защото не успя да обезпечи безопасността на чуждите журналисти в Сирия.

 

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи за обстрела от голямокалибрена артилерия на населеното място Кинсиба откъм град Бдам и сирийско-турската граница. Снарядите избухнали на 150-450 метра от намиращите се там журналисти. В резултат четирима журналисти — от Русия, Китай, Канада и България — получиха травми. На пострадалите бе оказана помощ, състоянието им в момента е добро.

 

«Неотдавна се върнахме от Сирия, където стреляха по територия, в която вече бе обявено и установено примирието. Ние бяхме в бронирани жилетки, с каски с надпис «Преса». Подло стреляха по нас от страна на турската граница. Бих искал да изкажа благодарността си на Игор Конашенков, който взе всички необходими мерки, за да ни изведе живи и здрави оттам. Гордея се с него и искам да добавя, че, както и преди 135 години българи и руснаци са воювали в боя заедно, така и сега. Затова съм му много признателен, че все още съм жив», — каза Анзов по време на брифинга на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;