Ексклузивни кадри на RT от населения главно с кюрди град Джизре, намиращ се в юго-източната част на Турция. Кадрите са фиксирали зловеща гледка, резултат от операцията на турските въоръжени сили.

 

На видеото се виждат последствията от арителерийския обстрел от страна на турската армия: разрушени домове, неизбухали бомби и кръв по стените на сградите.

 

«В тази сграда, според постъпила информация, са били изгорени живи от 100 до 150 човека. Хората са били в избени помещения, криели са се. Сградата е изгорена», — споделя кореспондентът на RT Уилям Уайтман.

 

Разбирайки за наличието на телевизионни журналисти, хората разказват подробности за масовата екзекуция.

 

«Това е жилищна сграда. Тук имаше жени и деца. Президентът на Турция Ердоган ги уби всички с тежка артилерия, той унищожи този дом. Те казват, че се борят с терористи, но къде са тук терористите? Всички жертви са мирни жители», — подчертава една от жителките на Джизре.

 

Според думите на жената, жертви на операцията на турската армия са станали от 300 до 500 човека, включително възрастни хора и деца. По-рано представител на прокюрдската Демократическа партия на народите Мехмет Юксел съобщи за 137 живи изгорени от турските силоваци жители на Джизре.

Снимачният екип е влязъл в мазетата на още една сграда, там, според споделеното от друг събеседник на RT, е имало масова екзекуция на кюрди.

 

«Отрязаха им главите. Бях при откриването им, всичко знам. Изгориха ги живи и след това ги обезглавиха», — разказва местният жител. В това мазе са изгорени живи от 45 до 50 човека, добавя мъжът.

 

RT е изпратил материала до международни правозащитни организации с въпроса, ще проведат ли разследване за наличие на военни престъпления.

 

По-рано кюрдската активистка Нурджан Байсал в интервю за RT също разказа за жителите на Джизре, изгорени в мазетата на градските си жилища. През март 2016 година кореспондентът на канала Лизи Филан първа от журналистите посети град Африн на границата между Сирия и Турция. Снимачният екип успя да заснеме лагер на терористите от Ислямска държава в непосредствена близост от разположените турски военни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;