Вчера 10 март в столицата Белград публично изгориха знамената на Нато и ЕС. . На протестната акция организирана от Сръбската радикална партия и Демократична партия на Сърбия, демонстранти и привърженици на опозиционните сили в страната се събраха на протест срещу двудневна конференция на алианса.

 

204

 

 

 

Конференцията на НАТО и страните-партньори беше открита във вторник сутринта в Белград. На срещата участват началници  на генералните щабове и представители на НАТО, а също така и страните- участници в програмата » Партньорство за мир», Средиземноморски диалог и Истамбулска инициативи за сътрудничество.

 

 

Мероприятието беше открито от министърът на отбраната на Сърбия Драган Шутановиц, началник Генерален щаб Милое Милетич и главата на Съюзното командване трансформации НАТО, френския генереал Стефан Абриал.  Целта на конференцията- обмяна на мнения и опит по важни стратегически въпроси.

 

Такова «натовско присъствие» предизвика остра вълна на недоволство и протест.

 

 

Воислав Шешел- лидер на Сръбската радикална партия (СРП)  изгори знамената на НАТО и ЕС в знак на протест срещу подписването на споразумение между НАТО и Сърбия, което накърнява независимостта на Сърбия. Екслузивни кадри от протестната акция и паленето на знамената може да гледате тук

 


По информация на сръбски информационни агенции, опозиционните партии СРП и ДПС са провели няколко протестни демонстрации в столицата при засилени мерки за сигурност.

Сърбия е единствената република от бивша Югославия, която не е подаа заявка за встъпване в НАТО.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;