-Депутатите от Върховната Рада на Украйна помолиха канцлера на Германия Ангела Меркел, сенатора от САЩ Хилъри Клинтън и редица други жени-политици да съдействат за освобождаването на украинската военнослужеща Надежда Савченко, обвинена в Русия за гибелта на журналисти от ВГТРК в Донбас, а също да съдействат за прегледа й от лекар.

 

По-рано Сергей Лавров заяви, че руски лекари постоянно преглеждат Савченко, тя се чувства добре. По данни от министерството на външните работи, съдията от Донецкия градски съд, където се разглежда наказателното дело на Савченко, е бил готов да даде достъп на украински медици до подсъдимата още на 9 март. Но, както съобщава МВнР на Русия, поведението в този ден на Савченко по време на съдебното заседание и оскърбителните й изявления по адрес на съда са променили ситуацията, превръщайки визитата на лекарите в невъзможна такава. Затова, според МВнР, «съдът е взел решение до произнасяне на присъдата на 21 март да отмени всички посещения за подсъдимата».

 

Според версията на следствието, офицерът от въоръжените сили на Украйна Савченко на 17 юни 2014 година, като част от батальон «Айдар», е била на военни мисия в района на населеното място Металист, Луганска област, където е провеждала скрито наблюдение и коректирала артилерийския обстрел по блокпостовете на луганските опълченци и върху намиращите се там мирни граждани, в това число трима руснаци — кореспонденти на ВГТРК. Двама от тях, Игор Корнелюк и Антон Волошин, загинаха.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;