Студенти от Истамбулския  университет и Техическия университет в Истамбул записаха видео обръщение, в което зачетоха стихотворението « Извинение пред великия руски народ»  на известния турски поет Хюсейн Хайдар, « . Видеото е записано пред знакови места за столицата на Турция ( паметникът на Ататюрк на площад Таксим, босфорската  крайбрежната улица .

В стихотворението си авторът се покайва пред руския народ за президента наТурция Реджеп Таийп Ердоган по чията вина беше свален руски военен самолет. Както пише Хайдар в своето стихотворение, чувства вина заради това, че престъплението е извършено « пред очите му» и ъой е можел да опита да го спре.

 

 

 

 

« Пред очите ни бяха скъсани братските връзки»- съкрушава се поета.

 

«….моля за прошка

От Маяковски и Горки, и от онзи Иван Съветски,

Защитавал от фашисти родната си земя…

 

Искам прошка от героите на страната,

.. Аз, Хюсейн Хайдар, турски поет

Признавам  вината, и вдигам глава към светлината

Не сумях да спася страната си от позора

Нека прости ме великия руски народ за това…

И падайки на колене моля за прошка от майката  на  пилота Олег Пашков

Прости ни Русия….»

 

На 24 ноеври 2015 година руския самолет Су-24 есвален от турски изтребител F-16.

Министерството на отбраната на Русия подчертава, че самолетът е извършвал полета си изключително над територията на Сирия, която е дала разрешението си за полети на военната авиация на Русия.

 

Катапултиралият пилот Олег Пешков е разстрелян от терористите, успяват да спасят щурмана, който е доставен в руска военна база. Там той заявява, че самолетът не е нарушавал въздушното пространство на Турция, и че турските военни даже не са направили връзка с екипажа, а са открили огън, лишивайки самолета от възможността да смени курса си.

 

Както съобщава WikiLeaks, президентът на  Турция лично дава команда за свалянето на руския самолет. По думите на източника на  WikiLeaks, турския държавен глава решил да « постави страната на ръба на война с Русия»  с цел обединяване на правителството и за да получи подкрепа.

 

Хюсейн Хайдар – известен турски поет, лауреат на  множество национални премии. Роден през 1956. През 1973 заема първо място на конкурса за поети, организиран от Министерстовто на националното образование. От 1979 година произведенията му излизат във водещи издания като « Общество и Изкуство», « Трудът на изкуството», « Литературен фронт», « Достояние», « Литература Яско», « Национално изкуство» и други

 

Първия поетически сборник на Хайдар излиза със заглавие « Страдащия от тюркюджу», за който получава премия на Академичното издателство.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;