Ситуацията в световната икономика и в глобалните финансови пазари през тази година продължава да се влошава. Най-трудно ще е на развиващите се страни заради срива в цените на суровините, се казва в писмото на председателя на съвета на директорите на фонд  RIT Capital Partners лорд Джейкъб Ротшилд.

 

«В последните няколко години станахме свидетели на това, как развиващите се страни с взривни темпове натрупваха валутни дългове, които ще трябва да се връщат в условията на срива на цените на суровините», — се казва в писмото на Ротшилд.

 

Според него, сега «такива държави, като Бразилия, Русия, Нигерия, Казахстан и Украйна, са в голяма беда».

 

Ротшилд счита, че кризата нараства по целия свят.

 

«Истинските мащаби за забавяне на икономиката на Китай в се още не са ясни. Кризата в Близкия Изток остава неразрешима в близко бъдеще. Ръстът на икономиката на САЩ и ЕС разочарова», — се казва в писмото.

 

Заедно с това се отбелязва, че Русия продължава да изплаща изрядно дълговете си. Вече втора година, независимо от падането цената на нефта и сложната икономическа ситуация, Русия не увеличава, а намалява външната си задлъжнялост, — твърди Ротшилд.

 

През миналата година Русия е намалила външния си дълг с още 14 %.

 

Държавния си дълг Русия намалява с още по-високи темпове — за 2014 година с 32.8 %, за 2015 година — с 26.1 %.

 

През март журналистът от The Washington Times Тод Ууд дори написа, че Путин добре е разиграл слабите си финансови карти в сложните икономически условия, представяйки се като «майстор на голямата игра».

 

Москва погаси голяма част от държавния си дълг и го поддържа на ниско ниво. Докато в същото време държавният дълг на редица западни държави значително нараства.

 

Нивото на валутните резерви на Русия, точно обратното, нараства, което й позволи да се справи с финансовите трудности в близкото минало.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;