От тази сряда 10 март, границата на Македония е напълно затворена за нелегални мигранти.
Македония, без да се явява страна членка на Европейския Съюз е принудена да плаща за грешките на Брюксел по вопроса с миграционната криза, но не получава за това каквато и да била помощ от обединението. Това заяви президентът на Републиката Георге Иванов в интервю за немското издание  Bild.
202

 

» Не за първи път ЕС оставя Македония в беда, вече ни е познато това. По време на войната в Косово бяхме приели около 360 хиляди бежанци и никой не ни помогна тогава. Точно поради тази причина сега предприехме превантивна мярка- границите ни се охраняват от нашата армия. В хода на сегашната миграционна криза ние плащаме за грешките на ЕС, вече са изхарчени 25 милиона евро от парите на данъкоплатците, а ние се оказахме в критична ситуация», — заяви президентът на Македония.

 

Освен това, Георге Иванов добави, че заради миграционната криза безопасността на ЕС се е оказала под заплаха.

 

» В хода на миграционната криза сигурността беше напълно изпусната от поглед. Ако трябваше да разчитаме на Брюксел, и не бяхме реагирали сами, вече сигурно страната щеше да се е напълнила с джихадисти»,- заяви македонския президент.

 

» Да вземем само техните документи и паспорти- всички те са купени и фалшиви, ние конфискувахме вече 9 хиляди такива»,- добавя държавния глава на републиката.

 

» Трябва да се изхожда от това, че голяма част от бежанците, които са тръгнали с такива документи, се опитват да излязат на

«балканския маршрут», и всъщност са радикални бойци тръгнали именно с такава цел да влязат на Балканите»,- заяви Георге Иванов.

 

От сряда границата на Македония беше напълно затворена за нелегални мигранти. Въпросната мярка беше прието малко след като Словения и Сърбия обявиха новите си ограничителни мерки за влизането на мигранти и бежанци.

До този момент на територията на Гърция близо до македонската граница има вече около 13-14 хиляди мигранти очакващи пропуск в балканската страна за да продължат от там към Западна Европа.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;