Сирия трябва да се раздели на части, това заяви бившият главнокомандващ на Нато в Европа Джеймс Ставридис, пише изданието Foreign Policy.

По мението на американския генерал, със задълбочаването на кризата в арабската република, вече нямало единно сирийско пространство, а нацията е разделена от гражданската война, като отделни части на страната се намират в ръцете на непризнати лидери.

203

Генералът в оставка отбелязва пред изданието, че Сирия не била древна цивилизация, а се е появила съвсем наскоро след Първата световна война, подчертавайки още, че страната е разделена по религиозни и етнически причини, а половината сирийско население вече било сменяло местожителството си, така че при разделянето на страната на части обикновените сирийци нищо нямало да изгубят.

Едва ли всички изброени от Джеймс Ставридис моменти, се казват случайно, а по-скоро звучат като оправдание на това, което Нато готви за Сирия, но от казаното от американския генерал, не личи НАТО да има намерение да помогне за решаването на конфликта, а по-скоро да се възползва от него.

Джеймс Ставридис отбелязва, че могат да се използват различни подходи- като един от вариантите според него, е Сирия да бъде разделена на части, по примера с Югославия, което предполага пълен разрив между териториите, до формата на така наречената » слаба федерация» , както е направено с Ирак.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;